Enoder Enoder
1026
BLOG

Smak whisky

Enoder Enoder Rozmaitości Obserwuj notkę 11

Szanowni panstwo zapewne pijali różne whiskacze i do dziś zachodzicie w głowę- jak ten syf można pić bez Coli? Otóż, pozwolę sobie swoje skromne doświadczenie przełożyć niniejszym:

1. Johnny Walker to nie jest whisky (nawet zielony);

2. Jak pijemy żeby się urżnąć niczym małpy, to nie ma znaczenia czym;

3. No ale jak dla smaku, to tak:

- whisky musi być single malt (inaczej jest... no, wódką, po naszemu)

- nie pijemy whisky single malt z colą, chyba że chcemy się urżnąć itd.;

- single malta rozcieńczamy pół na pół wodą, przed wypiciem chwilę trzymamy szklankę w rękach. Dlaczego? Bo estry trunku wydzielają się przy temperaturze ok. 20 stopni. Ogrzewamy w rękach, by pachniało i smakowało bardziej.

 

Ktoś dosypał do whisky lodu? - NOOB.

 

Porada pomocnicza: nie kupujemy whisky w Polsce, zawsze, ZAWSZE! - jest to ścierwo. A jak jest markowa, to pięć razy droższa, niż naprawdę.

Jeśli chcemy wypić - co ja mówię, wypić.. Posmakować! dobrą whisky, to tylko whisky z wyspy Islay (wymawia się "ajla"). Aromat dymu wrześnowego ogniska nad brzegiem opustaszołego jeziora...może sobie wymyślam. Ale i tak polecam - nie ma lepszej whisky niż Laphroaig.

Enoder
O mnie Enoder

Eks-amerykanista, politolog, dziennikarz, patentowany sybaryta. Moje motto: "Nie wystarczy mieć poglądy... Trzeba mieć jeszcze wiedzę!"

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości