foros foros
739
BLOG

Matura z WoS: państwo narodowe+silna władza=autorytaryzm

foros foros Polityka Obserwuj notkę 0

W dzisiejszej maturze z WoS było następujące pytanie:

Zadanie 10. (4 pkt) Dopisz do umieszczonych w tabeli stwierdzeń, głoszonych przez zwolenników określonych doktryn lub ideologii politycznych, nazwy tych doktryn lub ideologii.

d. Najwyższą wartością jest państwo narodowe kierowane przez silnego przywódcę.

Pytanie to mnie zdziwiło, o ile bowiem w przypadku podpunktów a, b, c odpowiedzi były oczywiste i od razu się narzucały, to wiele ruchów politycznych stawiało i stawia sobie za ideał państwo narodowe z silnym przywódcą. Sięgnąłem więc do odpowiedzi, wg Gazety Wyborczej jest nią autorytaryzm.
Pierwsza refleksja była następująca: oto runęła kolejna, lansowana od jakiegoś czasu teza, że PRL po 1956 r. była państwem autorytarnym, bowiem co jak co ale państwo narodowe na pewno nie było ideałem ani Gomółki ani Gierka ani Jaruzelskiego, a na pewno nie PZPR.

Czy „autorytaryzm” to prawidłowa odpowiedź? Jeśli naród rozumieć będziemy jako wspólnotę polityczną to tak, jeśli za wspólnotę etniczą to nie (przykładem choćby państwo Piłsudskiego, gdzie wierność państwu było wyższą wartością niż wspólnota etniczna).
Cały problem z tym pytaniem polega jednak na tym, że można tu wymienić kilka odpowiedzi, które będą poprawne, a w kluczu będzie zapewne jedna bądź dwie. Weźmy na przykład gaullizm, państwo narodowe z silnym przywódcą to ideał tego nurtu politycznego. Faszyzm Mussoliniego, konserwatyzm bismarckowski, ideologia piłsudczykowska, x odmian nacjonalizmu, „kaczyzm” wreszcie, to tylko przykłady, myślę, że gdyby głębiej poszukać możnaby je pomnożyć.
I ostatnie wreszcie, choć nie najmniej ważne, czy autorytaryzm to rzeczywiście ideologia czy też doktryna polityczna? Moim zdaniem rzecz jest dyskusyjna, któż bowiem jest jej twórcą? Jakie są jej podstawowe założenia? Czy można ją stawiać w jednym szeregu z np. socjalizmem, konserwatyzmem, liberalizmem? W każdym bądź razie encyklopedia PWN autorytaryzm definiuje jako „formę rządów” i to jest chyba bardziej zbliżone do prawdy.

Zawsze były problemy z pytaniami na maturze z WoS. Ciekaw jestem czy jeśli uczeń wpisze jako odpowiedź na przykład „gaullizm”, „kaczyzm” czy faszyzm to ta odpowiedź zostanie uznana. A z drugiej strony czy jeśli ktoś napisze, że PRL był po '56 r. państwem autorytarnym to popełni błąd. Nie rozumiem ludzi, którzy akurat na maturę wpisują pytania, na które odpowiedź jest dyskusyjna. Tym bardziej, że może to być też odczytywane jako próba dyskryminacji jednej z ważnych partii politycznych. I bez tego z maturą są problemy.

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Polityka