foros foros
163
BLOG

Pojednanie polsko - rosyjskie. Co możemy zrobić dla Rosji?

foros foros Polityka Obserwuj notkę 14

Wiele się mówi dziś, wczoraj i od tygodnia o pojednaniu polsko - rosyjskim. 

Niewiele mówi się o tym, co to konkretnie oznacza.

Cóż więc oznacza pojednanie polsko - rosyjskie w konkretach?

Nie wiem i trochę się tej wiedzy obawiam. Bo władze rosyjskie już dziś zrobiły dla nas bardzo dużo: ostrzegały naszego prezydenta by nie lądował, uprzątnęły i zabezpieczyły miejsce katastrofy, zadbały o ciała poległych, znalazły i odszyfrowały czarne skrzynki, przekazały nam ważne dokumenty znalezione przy zmarłych, nie dość, że sami prowadzą śledztwo, to jeszcze dopuszczają do tego polskich prokuratorów. Wyemitowały film "Katyń" w najpopularniejszym kanale tv. Ba, gdy wszyscy wielcy nie pojawili się prezydent Miedwiediew osobiście, wraz z ministrem SZ, obecny był na pogrzebie naszego prezydenta.

Tyle zrobiło dla nas państwo rosyjskie. Teraz nasza kolej. Co my możemy zrobić dla Rosji?

Mówił o tym dziś J. Żakowski w programie TV Info. Po prostu okażmy odrobinę zaufania. Np. poprzez zgodę na budowę rurociągu bałtyckiego. Spełnimy w ten sposób testament prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Jak jeszcze odwdzięczyć się możemy rosyjskim władzom? Koncesje na gaz łupkowy? Poparcie rosyjskich inicjatyw na polu międzynarodowym? Ułatwienia dla rosyjskich koncernów? Wspólne przedsięwzięcia wojskowe? Rezygnacja z polskiej polityki wschodniej (co polski MSZ już zadeklarował)? Może tylko emisja filmu o wyzwoleniu Kremla w roku 1612? 
Nie mam pojęcia. 

Osobiście jestem zwolennikiem polsko - rosyjskiego ocieplenia, przyjaźni. Zdaję sobie też sprawę, iż wszystkie karty są tutaj w ręku rosyjskiego państwa. I to ono zadecyduje kiedy do tego pojednania dojdzie, jak będzie ono głębokie. 

Gazociąg północny to prawdziwe zagrożenie dla żywotnych interesów państwa polskiego. Obecny minister spraw zagranicznych porównał go kiedyś do paktu Ribbentrop - Mołotow.
Z Rosji importujemy zdecydowaną większoś i gazu, i ropy. Nie możemy sobie pozwolić, by gaz łupkowy eksploatowały rosyjskie przedsiębiorstwa. Pośrednio czy bezpośrednio. Tak samo jak nie może sobie na to pozwolić żadne niepodległe państwo.
W jaki sposób możemy więc Rosji okazać zaufanie i partnerstwo?

A tak na marginesie:
Gdzie się podziały tezy o bifinlandyzacji Polski? Czas wykazał ich miałkość?

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj14 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (14)

Inne tematy w dziale Polityka