ŻYDOWSKIE ŚWIĘTO PESACH
CZĘŚĆ 3/3
Sederowy stół
Jak pamiętamy z Części 1-szej, podczas Pesach odbywają się sedery, czyli spotkania rodzinne. Poniżej opisujemy jak przygotować sederowy stół i jakie znajdziemy na nim potrawy:
Jak przygotować talerz i stół sederowy
Na stole kładzie się trzy mace, jedną na drugą - symbolizują one strukturę społeczności żydowskiej: Kapłani, Lewici i lud.
Podczas każdego z dwóch Sederów, powinna być używana maca szmura, która jest spożywana trzy razy:
Jak powstaje maca szmura można zobaczyć tutaj: www.izrael.org.il/judaizm/217-maca-szmura.html
Na talerzu sederowm znajdują się następujące potrawy:
Zeroa - pieczona szyja kurczaka lub indyka. Jest to symbol ofiary pesachowej składanej w Świątyni tuż przed świętem Pesach.
Bejca - jaja ugotowane na twardo. Symbolizują korban chagiga, dodatkową świąteczną ofiarę składaną obok baranka pesachowego w Świątyni.
Maror - gorzkie zioła (chrzan lub sałata). Są one symbolem gorzkiego cierpienia narodu żydowskiego w Egipcie. Spożywany jest oddzielnie po macy, a potem razem z macą na kanapce Korech.
Charoset - mieszanka pokrojonych jabłek, gruszek i orzechów włoskich wymieszane z odrobiną miodu do których podczas Sederu dodaje się odrobinę wina. Ta mieszanka przypomina zaprawę murarską, używaną przez Żydów do wyrobu cegieł w Egipcie.
Karpas - warzywo, które również kładziemy na talerzu sederowym. Najczęściej jest to ugotowany ziemniak lub surowa cebula.
Chazeret - drugi rodzaj gorzkich ziół. Używany jako maror na kanapki.
Me melach - słona woda, w której zanurzamy karpas. Symbolizuje łzy wylewane przez Żydów w niewoli.
Jednym z bardzo ważnych przykazań w czasie sederu jest wypicie Arba kosot, czyli czterech kielichów wina. Każda osoba uczestnicząca w Sederze ma obowiązek wypicia czterech kielichów wina (wino może być zastąpione sokiem z winogron).
Wino pije się:
- na zakończenie Kiduszu,
- po opowiedzeniu historii Wyjścia z Egiptu, ale przed zjedzeniem macy,Moci Maca,
- po zakończeniu Birkat Hamazon, błogosławieństwa po jedzeniu,
- po deklamacji Halelu.
|


Porządek wieczoru sederowego
Kadesz - Uświęcenie
Seder rozpoczynamy po zapadnięciu zmroku recytacją Kiduszu, a następnie, opierając się na lewym boku, wypijamy pierwszy z czterech kielichów wina. Dodatkowo w pierwszą i drugą noc wypowiada się błogosławieństwo Szehechejanu
Urchac - Oczyszczenie
Myjemy rytualnie ręce (trzykrotne polanie woda każdej dłoni), ale nie odmawiamy błogosławieństwa "Al netilat jadaim". Niektórzy mają zwyczaj, iż ręce myje jedynie prowadzący seder.
Karpas - Warzywo
Zanurzamy mały kawałek gotowanego ziemniaka (albo selera, pietruszki, rzodkiewki, cebuli itp.) w słonej wodzie i zjadamy go po uprzednim odmówieniu błogosławieństwa nad warzywami. Słona woda symbolizuje łzy naszych przodków w Egipcie.
Jachac - Przełamanie środkowej macy
Przełamujemy środkową macę z talerza sederowego. Większą część odkładamy na afikoman, mniejszą kładziemy z powrotem na talerz. Czynność ta upamiętnia rozstąpienie się Morza Czerwonego. Złamana maca symbolizuje również skromność i będzie później zjedzona jako "chleb ubóstwa".
Magid - Czytanie Hagady
Nalewamy drugi kielich wina a najmłodszy uczestnik Sederu zadaje pytanie: Ma nisztana halajla haze mikol halejlot? - Czym ta noc różni się od wszystkich innych nocy? Dlaczego jemy macę? Dlaczego zanurzamy warzywa w słonej wodzie? Dlaczego jemy gorzkie zioła? Dlaczego opieramy na poduszkach jakbyśmy byli królami? Pytania dziecka to wprowadzenie do kulminacyjnego punktu i najważniejszej micwy wieczoru: Hagady - opowieści o Wyjściu Żydów z Egiptu. Odpowiedź na pytania zawiera krótki rys historyczny, opis prześladowań, jakim poddani zostali Żydzi w Egipcie, opis plag, jakie spadły na Egipt i listę cudów, jakie uczynił Bóg, aby uwolnić Swój naród.
Rachac - Rytualne mycie rąk
Umycie rąk jak przed każdym jedzeniem chleba - z wypowiedzeniem błogosławieństwa al netilat jadaim.
Moci Maca
Trzymając trzy mace odmawiamy błogosławieństwo nad chlebem. Następnie odkładamy dolną macę recytujemy nad górną i przełamaną macą błogosławieństwo: "Al achilat maca" i odłamujemy kawałek każdej z dwóch mac. Następnie je zjadamy, opierając się na lewym boku.
Maror - Gorzkie zioła
Należy wziąć przynajmniej 25 gram gorzkich ziół, zanurzyć je w charoset (lecz by nie było zbyt wiele charosetu) i zmówić błogosławieństwo "Al achilat maror". Następnie spożywamy maror, opierając się na lewym boku.
Korech - kanapka
Zjadamy kanapkę z macy i maroru, zanurzoną w charoset, opierając się na lewym boku.
Szulchan Orech - posiłek
Podajemy świąteczny posiłek. Niektórzy rozpczynają go od zjedzenia jajka na twardo zanurzonego w słonej wodzie. Jest to potrawa żałobna i przypomina o zburzeniu Światyń. Dobrze jest, by się wspierać na lewym boku podczas jego spożywania.
Cafun - zjedzenie afikomanu
Po posiłku zjadamy połowę macy, która została "ukryta" - odłożona na Afikoman. Przypomina on o korban pesach - ofierze pesachowej i powinien być zjedzony przed północą. Należy ułamać kawałek i zjeść opierając się na lewym boku. Po zjedzeniu afikomanu nie wolno jeść już niczego innego.
Barech - Błogosławieństwo po jedzeniu
Nalewamy trzeci kielich wina, odmawiamy "Birkat Hamazon". Następnie recytujemy błogosławieństwo: "...borei pri hagafen" i wypijamy wino opierając się na lewym boku. Napełniamy winem kielich Elijasza i nasz własny, otwieramy drzwi i w symboliczny sposób zapraszamy proroka, zwiastuna nadejścia Mesjasza. Otwierając drzwi okazujemy także naszą ufność w opiekę Boga.
Halel - Psalmy pochwalne
Czytamy i śpiewamy psalmy i pieśni chwalące Boga jako Pana wszechświata. W czasie czytania Halelu nie wolno się opierać na boku.
Po Halelu ponownie odmawiamy błogosławieństwo nad winem i wypijamy czwarty kielich, spoczywając w wygodnej pozycji.
Nirca - Akceptacja
Kończąc seder wyrażamy naszą nadzieję, że zrobiliśmy wszystko według woli Boga, i że sprawi On, że powrócimy wszyscy na Syjon.
Na zakończenie Sederu wypowiadamy słowa:
Leszana haba biruszalaim
Na przyszły rok w Jerozolimie!
Pesach wielu z nas wydaje się czasem zakazów spożywczych. Tak faktycznie jest, ale kuchnia żydowska wypracowała szereg przepisów, które pozwalają spędzić to święto i nie myśleć o kanapce z białego pieczywa.
Wiele potraw przeszło do codziennej kuchni żydowskiej, ale jest kilka, które spożywamy tylko podczas sederu pesachowego (np. Haroset). Nie można wyobrazić sobie Pesach bez potraw przygotowanych na bazie macy. Wariantów jest tak wiele, że święto miast ośmiu dni, mogłoby trwać cały miesiąc. Pesach to także gefilte fisz, zapiekanki warzywne oraz ciasta przygotowywane z mąki macowej.
Poniżej podajemy garść przepisów na potrawy żydowskie
Najprostszy przepis na macę z patelni:
Składniki:
- Mąka
- woda.
Wykonanie:
Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody. Rozwałkować na cienkie placki. Nakłuć placki widelcem.
Piec na czystej patelni (bez tłuszczu), aż zrobią się chrupiące.
Maca z nutą zapachową:
Składniki:
szklanka mąki Graham
2 szklanki maki pszennej białej
2 łyżeczki soli
szklanka i 2 łyżki wody
łyżka czarnuszki
Wykonanie:
Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, uformować za pomocą wałka placki, nakłuć widelcem i piec na blasze - jeśli nie ma blachy, to na patelni, ale bez tłuszczu.
Maca z piekarnika:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki wody
Wykonanie:
Przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, dodając letnią wodę zagnieść ciasto (bez dodatku soli), następnie cienko wałkować ciasto nadając mu kształt owalny bądź kwadratowy. Nakłuć gęsto widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego przyrumienienia, nie później niż 18 minut od chwili zrobienia ciasta.
Maca brei:
No i KRÓLOWA STOŁU:
Gefilte fisz
- 1 kg karpia, 2 ugotowane ziemniaki,1 duża cebula , 1 marchewka ugotowana, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka mąki macowej, pieprz, sól, surowe jajko, 1 łyżka płatków migdałowych, garść rodzynek, 1/2 łyżeczki cukru.
- Rybę umyć, oskrobać z łusek, usunąć wnętrzności. Oddzielić mięso od ości i skóry. Zmielić dwukrotnie kawałki ryby wraz z cebulą, marchwią i ziemniakami (gotowanymi). Dodać pozostałe składniki. Formujemy pulpety. W dużym, płaskim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i soli, marchewki i rodzynek. Pulpety do wrzątku wkładamy delikatnie cedzakiem. Gotujemy na małym ogniu (w zależności od pulpetów) do 10 minut. Ugotowane pulpety wyciągamy cedzakiem i układamy na półmisku. Wywar na galaretę: 3 szklanki wody, skóra, kręgosłup, marchewka, cebula, pieprz (ziarna), pietruszka, sól, głowy karpia (usuwamy oczy i skrzela).Tak ugotowany wywar gdy przestygnie nalewamy do półmiska z pulpetami a między nie wkładamy rodzynki, płatki migdałów i talarki marchewki z wywaru na galaretę.
Życzymy smacznego!!!
Dla ułatwienia zrozumienia terminow proponujemy skorzystanie ze słowniczka religijnych terminów hebrajskich zamieszczonego na stronie FŻP:
fzp.net.pl/gloss.html
Tekst powyższy jest kompilacją tektsów własnych autorstwa Haliny Marcinkowskiej oraz Rochel Joanny Czopnik
Zostały one opublikowane przez FŻP:
www.fzp.net.pl/kuchnia3.html
www.fzp.net.pl/pesach6.html
www.fzp.net.pl/pesach5.html
Przepis na gefilte fisz pochodzi z: www.fzp.net.pl/kuchnia.html
|
Inne tematy w dziale Kultura