Choinka
"Tradycja choinek narodziła się w Alzacji" (dzisiaj Niemcy), "gdzie wstawiano drzewka i ubierano je ozdobami z papieru i jabłkami, co stanowiło nawiązanie do rajskiego drzewa. Wielkim zwolennikiem tego zwyczaju był Martin Luter, który zalecał spędzanie świąt w domowym zaciszu. Choinki więc szybko stały się popularne w protestanckich Niemczech.
Nieco później obyczaj ten przejął Kościół katolicki, rozpowszechniając go w krajach Europy Północnej i Środkowej". (pl.wikipedia.org)
Opłatek
"Nie jest to zwyczaj wyłącznie polski, spotykany (jest) też na Litwie, Ukrainie, w Czechach i we Włoszech. Zwyczaj łamania cienkiego opłatka z mąki pszennej i wody pojawił się w Polsce (dopiero) pod koniec osiemnastego wieku i tutaj przetrwał. Szczególnego znaczenia nabierał w niektórych okresach historycznych, np. podczas zaborów". (pl.wikipedia.org)
Życzenia świąteczne
"Prawie 170 lat trwała ewolucja tradycyjnej, ręcznie wykonanej kartki świątecznej z życzeniami dla bliskiej nam osoby w wirtualną animację, opcjonalnie smsa z wierszykiem wysyłanego do całej naszej listy kontaktów". (Newsweek.pl)
Potrawy
"W zwyczajach wigilijnych obecnych jest wiele elementów zaczerpniętych z pogańskiej obrzędowości, które w formie szczątkowej, nie zawsze uświadomionej, zachowały się do dnia dzisiejszego. Obecnie w kolacji wigilijnej związki z tymi wierzeniami zachowały się przede wszystkim w potrawach przyrządzanych głównie z ziaren zbóż, maku, miodu i grzybów, a więc typowych dla styp pogrzebowych oraz w trzymaniu pustego miejsca przy stole dla nieznanego gościa" (pl.wikipedia.org)
A w Europie...
"WWielkiej Brytaniipraktycznie Wigilii nie obchodzi się. W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia charakterystycznym daniem obiadowym jest pieczony indyk z borówkami. W Boże Narodzenie Brytyjczycy też rozdają sobie prezenty.
Wigilii nie ma również wHolandiii coraz częściej wBelgii, gdzie zamieniana jest na uroczyste śniadanie świąteczne w restauracji.
WeFrancjinajważniejszy jest obiad świąteczny, z pasztetem z gęsiej lub kaczej wątróbki, ostrygami i wędzonym łososiem. Powszechnie podczas Wigilii jada się tu mięso, zwłaszcza indyka.
WDaniipodczas Wigilii podaje się pieczoną kaczkę, a na zakończenie ryż z migdałami.
WAustriina wigilijnym stole znajduje się karp lub kaczka, a w Niemczech" (obok indyka i gęsi) "także kiełbaski i sałatka kartoflana" (koniecznie z majonezem).
"WNorwegiipodczas Wigilii podaje się żeberka wieprzowe (po norweskuRibbe) i gotowane mięso owcze (po norwesku pinnekjøtt) lub specjalne danie przygotowane z solonej oraz gotowanej ryby (która wcześniej leżała w ługu sodowym przez 2-3 dni), którą następnie podaje się z boczkiem. Potrawa ta nosi nazwę Lutefisk.
WBelgiiWigilia jest dniem przeznaczonym na ceremonie religijne i przedstawienia upamiętniające narodziny Jezusa.
WGrecjiw świąteczny wieczór dzieci chodzą od domu do domu i zbierają słodycze w zamian za śpiewanie kolęd. Na każdym stole znajdziemy Chleb Chrystusa, duże słodkie bochenki w różnych kształtach i z różnymi zdobieniami. Drzewka świąteczne nie są w Grecji popularne". (pl.wikipedia.org)
* * *
Zdrowych, pogodnych, spokojnych, spełnionych i... refleksyjnych
Świąt Bożego Narodzenia
wszystkim moim Czytelniczkom i Czytelnikom
życzę
Grzegorz Ziętkiewicz
Grzegorz Ziętkiewicz
Utwórz swoją wizytówkę Dziennikarz prasowy, radiowy i telewizyjny. W okresie 1980 - 81 redaktor prasy NSZZ "Solidarność" ZR Wielkopolska w Poznaniu, internowany 13. 12. 1981. Na emigracji w RFN 1983 - 97. Były berliński korespondent Rozgłośni Polskiej Radia Wolna Europa oraz korespondent paryskiej "Kultury". Autor periodyków (nakładem władz Miasta Berlina) o historii i współczesności Polaków w Niemczech i w Berlinie. W latach 90. współpraca dziennikarska z tygodnikiem "Wprost", "Rzeczpospolitą" "Tygodnikiem Powszechnym" i "Gazetą Wyborczą" oraz I PR. Obecnie autor cyklicznego programu o tematyce polsko-niemieckiej na antenie Radia Merkury Poznań. <a
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości