Joe Chal
Joe Chal
Joe Chal Joe Chal
1259
BLOG

Joe Chal – “Czy piwo zabija?”

Joe Chal Joe Chal Polityka Obserwuj notkę 4

                           Piwo

 

 

 

Kiedy pod koniec lat 80 - tych wprowadzano pierwsze eksperymentalne piwo enzymatyczne do australijskiego spozycia byly pewne obawy co do jego przyszlosci.

 

Ale po latach piwo to wyeliminowalo napoj ten warzony w sposob naturalny i dzis praktycznie 100 % produkowanego zlotego trunku jest na bazie enzymu.

 

Nikt nigdy nie przeprowadzal badan i wplywu roznych enzymow na stan naszego ukladu trawiennego ale od 20 lat drastycznie wzrosly zachorowania ludzi na roznego rodzaju nowotwory jelit.

 

Znam wielu, ktorzy zmarli lub choruja na “carcinoma coli et recti”  Raka jelita grubego i pili lub pija dosc znaczne ilosci piwa.

 

W tej chwili ktos podniesie alarm i powie “chwileczke ale ja znam duzo ludzi, ktorzy zachorowali na ta chorobe i nie byli piwoszami” i ja sie z tym zgodze.

 

Pamietam czasy komunistyczne i przypominam sobie kilka przypadkow w ktorych to masarnie wykorzystywaly do produkcji kielbasa papier toaletowy i to dosc znaczne ilosci.

 

To potwierdza moje podejrzenie, ze enzymy moga rowniez byc stosowane w innych produktach bez naszej wiedzy jak np MSG –monosodiumgluten szeroko stosowany nielegalnie w chinskich restauracjach w celu poprawy smaku /MSG powoduje otwarcie klebuszkow smakowych/.

MSG moze powodowac ciezka chorobe, drganie miesni a nawet smierc.

 

Czy w ostatnich kilkudziesieciu latach nie zmienil sie nasz product codziennego spozywania jakim jest chleb?

Jakis taki lekki, inny, puszysty i smaczny tylko kiedy swiezy!

 

Proces warzone piwa w sposob naturalny na bazie drozdzy piwnych trwa okolo 14 – 18 dni w temp od 18 – 32 st C.

Natomiast przy dodaniu enzymu process ten trwa 4 dni, przy temp 4 st C.

 

Niewielkie ilosci enzymow sa i dzialaja korzystnie na nasz system trawienny ale te wlasnie dobiera sobie organizm. Natomiast inne enzymy wprowadzone do organizmu czlowieka maja dewastujacy wplyw na nasz zoladek i jelita. wygladzaja wewnetrzne scianki, eliminujac pozadana porowatosc scianek.

 

Oto niektore enzymy stosowane w browarnictwie i w produkcji proszku do prania:

α-amylase

β-glucanase

Amyloglucosidase

Debranching en­zyme

Proteases

Pentosanase/xylanase

α-acetolactate- decarboxylase (ALDC)

 

Enzymy - to biologiczne molekuly, ktore sa katalizatorami reakcji chemicznych (przyspieszacze). Enzymy sa specyficzne — tylko beda one dzialaly wybiorczo na poszczegolne czasteczki. Na przykład „sucrase enzymu” bedzie tylko wiazal i przerywal structury sacharozy bez wplywu na inne cukry.

 

Inna cecha charakterystyczna enzymow jest to, ze moga one byc ponownie wykorzystane w kołko.

 

Jeden enzym katalizuje zwykle około 10.000 chemicznych reakcji na sekunde. Oznacza to, ze tylko niewielka ilosc enzymu potrzebna jest aby miec ogromny wpływ na reakcje.

Stopa aktywnosci enzymu zalezy od ilosci enzymu obecnego, a takze temperatura i pH roztworu reakcyjnego.

 

Najbardziej korzystne pH dla wielu enzymow jest 6-8, po neutralne, ale sa wyjatki: pepsyny, enzymu trawiennego w żołądku, działaja najlepiej przy pH 2.

 

Gdzie mozna bedzie znalesc te enzymy ?

Poniewaz organizm ludzki ich nie trawi a enzym nie traci na wartosci wiec wydalamy go wraz z odchodami w czasie zalatwiania potrzeb fizjologicznych.

 

Czy w przyszlosci enzymy bedziemy pobierali do produkcji piwa i chleba z oczyszczalni sciekow.

 

A moze juz sa sposoby na pobieranie ich wlasnie tam gdzie jest tego enzymu najwiecej?

 

Joe Chal - autor nie zezwala na uzycie tego artykulu bez jego zgody.

Joe Chal
O mnie Joe Chal

Jestem prezesem i fundatorem Polsko Australijskiej Fundacji działającej na Rzecz Zdrowia i Rozwoju Dziecka. Prowadzę badania naukowe na temat „Autyzmu” (rehabilitacji) z wykorzystaniem komory hiperbarycznej.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Polityka