Jagodzian rambutan (JC)
Jagodzian rambutan (JC)
Joe Chal Joe Chal
370
BLOG

Joe Chal: - 10 dziwnych, ale za to bardzo zdrowych owoców (cz. ½)

Joe Chal Joe Chal Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Dziś przybliżę 5 z 10-ciu dziwnych tropikalnych owoców, które coraz częściej pojawiają się w supermarketach a o których nie mamy zbyt dużo informacji „jak i z czym to jeść”.

 Niektóre z najzdrowszych owoców rosnących w różnych zakątkach świata wyglądają trochę, nieapetycznie, a nawet trochę przerażająco. Już wcześniej przedstawiałem kilka dziwnych, ale za to pełnych witamin warzyw, jak niebieskozielone algi, chlorella i ginkgo biloba. Teraz przedstawiam listę 10 dziwacznych owoców i warzyw, które mogą budzić pewien lek przed dotykaniem a co dopiero zobaczyć je na talerzu przed zjedzeniem, ale zapewniam, że smakują niesamowicie i czynią cuda w organizmie człowieka, poprzez wsparcie i przyśpieszenie metabolizmu jak i zapobieganie nowotworom.

1/10

Cherimoya (Jabłko budyniowe)

image 

Owoc ten, wywodzi się z doliny Andów w Ameryce Południowej, to zielonkawo-żółty owoc, który podobno smakuje jak mieszanka bananów, kokosów, truskawek, mango, ananasa i papai. Ze względu na specyficzny słodki, tropikalny smak nadano temu owocowi przydomek "owoce lodów". Inni nazywają Cherimoya "kremowym jabłkiem", ponieważ jego twarda powłoka kryje wspaniały miąższ przypominającemu krem. Cherimoya była popularna zarówno wśród mieszkańców, jak i szlachty. Nawet Mark Twain kiedyś nazwał cherimę "najsmaczniejszym owocem znanym człowiekowi". 

Cherimoya jest nie tylko pyszna, ale ma wiele zalet zdrowotnych. Zawiera dużą ilość błonnika, który pomaga chronić jelito grube przed toksycznymi substancjami i wchłanianiem złego cholesterolu. Cherimoya jest również doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność oraz witaminą z grupy B, które rozluźniają drażliwość, napięcie i bóle głowy. Co więcej, ten "owoc lodowy" zawiera wiele innych ważnych minerałów i składników odżywczych od miedzi i żelaza do magnezu i manganu.

Najlepiej podawać cherimoyę w polaczeniu z truskawkami, jako nadzienie na nadzienia w zrolowanych naleśnikach.

2/10

Mangostan (Garcinia), smaczelina

image

Z zewnątrz purpurowe mangostany przypominają skrzyżowanie jabłka z rzodkiewką, podczas gdy ich wnętrza przypominają wnętrze pomarańczy i są białe i mięsiste. Te efektowne owoce, które smakują jak brzoskwinie i klementynki, mają swoje korzenie w archipelagu Malay w południowo-wschodniej Azji i nadal są obecne w lasach deszczowych Indonezji, Malezji i na Filipinach.

Mangostany są soczyste, smaczne i dobre dla twojego organizmu. Podobnie jak cherimoya, zawierają witaminę C wspierającą odporność, a także niektóre witaminy z grupy B, w tym tiaminę, niacynę i foliany, które pomagają w metabolizmie. Co więcej, mangostany mają duże ilości miedzi, manganu, magnezu i potasu w śnieżnobiałym miąższu.

Polecam kawałki mangostanu łączyć z sałatkami owocowymi, jako dodatek egzotycznego blasku.

3/10

Kiwano (kolczasty ogórek)

image

Kiwano lub "rogaty melon" pochodzi Botswany z regionu pustyni Kalahari w Afryce Środkowej, Południowej, Namibii, Zimbabwe, Malawi i Nigerii. Ten kolczasty żółty owoc, (odmiana ogórka), obecnie zbierany w Nowej Zelandii, Kenii, Izraelu, a nawet w niektórych obszarach USA.

W Polsce uprawa możliwa w szklarniach lub pod osłonami foliowymi. Przy temperaturze poniżej +15 st. C przestaje się rozwijać a przy niższej niż + 5 st. C zamiera.

Jeśli masz tyle szczęścia, by cieszyć się bananowo cytrynowym smakiem Kiwano, z przyjemnością dowiesz się, że przy każdym kęsie bierzesz do ust garść niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Skład tego owocu (a właściwie warzywa) Kiwano obejmuje witaminę A, witaminę C, żelazo i potas, a także mniejsze ilości fosforu, magnezu, cynku, wapnia i miedzi. Jego nasiona są wypełnione kwasem linolowym, który jest kwasem tłuszczowym omega, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Lista antyutleniaczy tego egzotycznego owocu zawiera dwa organiczne typy witaminy E-y-tokoferol i a-tokoferol, które działają neutralizująco na uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki.

Propozycja na niedzielne popołudnie to: sorbet z kiwano, bananem i ananasem.

Sorbet – rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z przewagą zamrożonych owoców (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem.

4/10

Rambutan (Jagodzian rambutan)

image

Ten krzaczasty owoc jest nie przez przypadek nazwany "Rambutan". Pochodzi od malajskiego słowa "rambut", co oznacza "włosy". Kiedys rosl tylko w Indonezji a obecnie można go znaleźć na Filipinach, w Malezji, Kambodży, Tajlandii, Sri Lance, Indiach, Ekwadorze, Australii, czy USA Podobnie jak wiele owoców, rambutany to soczyste, lekko słodkie, ukrywające swój miąższ pod ich ostrymi kosmykami, a ich brązowawe nasiona zawierają olej, który jest często stosowany w suplementach zdrowotnych i innych prozdrowotnych produktach.

Rambutany mogą wyglądać z zewnątrz mało interesująco, ale ich wewnętrzna zawartość zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Ich skóra łatwo daje się usunąć, dzięki czemu można cieszyć się ich wyśmienitymi korzyściami bez większego wysiłku. Są bogate w witaminę C, a także zawierają cały szereg innych niezbędnych składników odżywczych i minerałów, w tym witaminy A, beta karotenu, cynku, żelaza, manganu, niacyny, błonnika, miedzi, magnezu, fosforu, trochę wapnia, a nawet białka. Rambutany zawierają również flawonoidy, kwas galusowy, który pomaga chronić organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i pomaga w walce z rakiem.

Rambutany najlepiej smakują, jako surowe, bez mieszania z innymi owocami.

5/10

Kumquat (Kumkwat)

image

Kumkwaty, to owoce z rodziny cytrusów, wyglądają jak podłużne pomarańcze, ale są znacznie mniejsze, prawie oliwkowe. Są rdzenne dla Chin i są wymieniane w chińskiej literaturze od 1178 r. Dzisiaj kumkwaty są nadal uprawiane w Chinach, a także w Korei Południowej, na Tajwanie, w Nepalu, Japonii, Grecji, Pakistanie i niektórych stanach USA, w tym na Florydzie, w Luizjanie, Alabama i Kalifornia.

Chociaż nie są tak dziwne, jak niektóre inne owoce z mojej listy, kumkwaty wciąż pełne składników odżywczych. Na ich malutkich powierzchniach są one wypchane 73% zalecanej dziennej ilości witaminy C, którą nasze ciała muszą gromadzić chociażby do walki z przeziębieniem i grypą. Kumkwaty zawierają również umiarkowane ilości witaminy A, B2 (ryboflawiny) i manganu oraz niezbędne przeciwutleniacze, takie jak luteina, karotenoidy, zeaxantyna, garbniki i limonoidy, które chronią organizm przed rakiem. Aby czerpać wszystkie te korzyści, jedz kumkwaty w całości, ponieważ ich skórka jest jadalna i zawiera większość ważnych składników odżywczych.

Najlepiej smakują kumkwaty pokrojone w plasterki wymieszane z miodem i octem balsamicznym, pieczone na płycie BBQ.


Joe Chal
O mnie Joe Chal

Jestem prezesem i fundatorem Polsko Australijskiej Fundacji działającej na Rzecz Zdrowia i Rozwoju Dziecka. Prowadzę badania naukowe na temat „Autyzmu” (rehabilitacji) z wykorzystaniem komory hiperbarycznej.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości