400 g filetów z morskiej ryby, cebula, 2 marchewki, pietruszka, mały seler, 200 g pomidorów pelati [pomidory obrane ze skórki] z puszki, szklanka białego wina, ziele angielskie, listek laurowy, sok z cytryny, sól, pieprz.
Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilkanaście minut. Warzywa umyć , obrać i pokroić : cebulę - w kostkę, a marchewkę - w paseczki, zostawiając seler i pietruszkę w całości.Zalać je sześcioma szklankami wody, osolić, dodać pieprz w ziarnkach, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować około 30 min. Usunąć miękką pietruszkę i seler. Kawałki ryb włożyć do wywaru z warzyw i gotować na bardzo słabym ogniu ok. 20 min. Pomidory wyjąć z zalewy, pokroić na kawałki. W połowie gotowania dodać do zupy, wlać wino i doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną papryki.
W sezonie lepiej użyć świeżych pomidorów po uprzednim ich sparzeniu i podduszeniu.
Źródło: Kalendarz polski
Bywają specjaliści od pilnowania własnych praw i cudzych obowiązków - Tadeusz Kotarbiński