...słowo "kurtoszkołacz"? Nazwa ta wywodzi się z języka węgierskiego {Kürtőskalάcs] i oznacza pochodzącą właśnie z Węgier odmianę ciasta. Bliskim krewniakiem kurtoszkołacza są polski sękacz, litewski šakotis, słowacki tradelnik, niemiecki der Baumkuchen czy francuskie gâteau à la broche. Wszystkie wymienione to biszkoptowe ciasta o dużej zawartości tłuszczu, pieczone metodą oblewania obracającego się nad ogniem rożna lub owijania go cieniutko rozwałkowanym ciastem, dzięki czemu powstają liczne ściśle przylegające do siebie warstwy. To sprawia, że przecięty w poprzek wypiek przypomina wyglądem pień drzewa o wyraźnych słojach. We wszystkich krajach, gdzie pojawia się tego typu ciasto, traktowane jest na ogół jako wypiek świąteczny. Tradycja wypiekania takich ciast sięga co najmniej średniowiecza, a niewykluczone, że nawet czasów starożytnych.
Źródło: Kalendarz polski
Prawda nie zawsze jest tym samym co głosi większość - św. Jan Paweł II