Majeranek
Odznacza się silnym smakiem o korzennej nucie i lekko szczypiącym smaku, podobnym nieco do tymianku, tylko delikatniejszym. Nie tylko podnosi walory smakowe, ale zapobiega utlenianiu się kwasów tłuszczowych, przedłużając świeżość produktu. Korzystnie wpływa na trawienie, co sprawia, że chętnie dodawany jest do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Doprawia się nim pasztety, mięso [zwłaszcza tłuste gatunki - baraninę, wieprzowinę], drób, bigos, rozmaite farsze i wiele zup, przede wszystkim żurek, fasolową, flaki i grochówkę. Nadaje świetny smak duszonym lub pieczonym jabłkom. W niewielkich ilościach doskonale komponuje się z innymi ziołami, np: rozmarynem, tymiankiem. Wchodzi więc w skład mieszanek przyprawowych, m. in. popularnych ziół prowansalskich.
Źródło: Kalendarz polski
Godzina życia, to też życie - Thomas Keneally