6 obserwujących
1257 notek
244k odsłony
42 odsłony

Przewodnik po przyprawach

Wykop Skomentuj

Oregano

Ziele to weszło do polskiej kuchni wraz z modą na pizzę. Jest bowiem niezbędnym składnikiem tej potrawy. Jego woń jest silna, ale subtelna, delikatna; świeże ziele pachnie słabiej, niż suszone. Smak lebiodki, bo taka jest polska nazwa oregano, przypomina smak majeranku, ale bywa bardziej cierpki. Aromatyzuje się nią wszystkie dania o rodowodzie śródziemnomorskim. Poza pizzą, której różne rodzaje posypuje się lebiodką, kucharze włoscy dodają ją także do sosów. Mała cukinia, zebrana przed wytworzeniem się nasion, pokrojona w plasterki, przesmażona na dobrej oliwie i doprawiona lebiodką, jest w połączeniu ze spaghetti wspaniałym daniem. Trzeba je jeszcze tylko posypać serem. Oregano dobrze komponuje się z gotowanymi, duszonymi i pieczonymi warzywami. Karotka, bakłażany, brokuły dają w połączeniu z tym zielem zaskakująco smaczne efekty. Podobnie zaostrza smak zup i sałatek, zwłaszcza tych, w których składzie występują pomidory.

Źródło: Kalendarz polski

Dopiero w samotności człowiek jest naprawdę sobą - José Ortega y Gasset.

Wykop Skomentuj
Ciekawi nas Twoje zdanie! Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Salon24 news

Co o tym sądzisz?

Inne tematy w dziale