BICO BICO
48
BLOG

Przewodnik po przyprawach

BICO BICO Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Oregano

Ziele to weszło do polskiej kuchni wraz z modą na pizzę. Jest bowiem niezbędnym składnikiem tej potrawy. Jego woń jest silna, ale subtelna, delikatna; świeże ziele pachnie słabiej, niż suszone. Smak lebiodki, bo taka jest polska nazwa oregano, przypomina smak majeranku, ale bywa bardziej cierpki. Aromatyzuje się nią wszystkie dania o rodowodzie śródziemnomorskim. Poza pizzą, której różne rodzaje posypuje się lebiodką, kucharze włoscy dodają ją także do sosów. Mała cukinia, zebrana przed wytworzeniem się nasion, pokrojona w plasterki, przesmażona na dobrej oliwie i doprawiona lebiodką, jest w połączeniu ze spaghetti wspaniałym daniem. Trzeba je jeszcze tylko posypać serem. Oregano dobrze komponuje się z gotowanymi, duszonymi i pieczonymi warzywami. Karotka, bakłażany, brokuły dają w połączeniu z tym zielem zaskakująco smaczne efekty. Podobnie zaostrza smak zup i sałatek, zwłaszcza tych, w których składzie występują pomidory.

Źródło: Kalendarz polski

Dopiero w samotności człowiek jest naprawdę sobą - José Ortega y Gasset.

BICO
O mnie BICO

Interesuję sie działalnością polskiego wymiaru sprawiedliwości, szczególnie władzą sądowniczą, a także orzecznictwem Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości