Długi weekend za pasem, cała Polska będzie grillować jak długa i szeroka, więc przepisy na grilla są jak znalazł, na czasie. Dzisiaj:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 595 kcal
Ilość porcji: 2
Składniki
- 1/2 kostki (10 dag) masła
- 3 łyżki świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 30 dag piersi lub uda z indyka
- cukinia
- 8 plasterków boczku wędzonego
- kolba kukurydzy
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z masłem, bazylią, solą i pieprzem.
Z wina, oliwy, pieprzu cayenne i soli przygotować marynatę. Mięso pokroić w dużą kostkę (2 cm), włożyć do marynaty na 1 godzinę.
Cukinię umyć, osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry i blanszować 3 minuty we wrzątku, osączyć.
Mięso wyjąć z marynaty i każdy kawałek zawinąć w plaster boczku i plaster cukinii. Kukurydzę obrać i pokroić na kawałki.
Na szpadki nabijać na przemian ruloniki z indyka i kukurydzę. Posmarować marynatą. Piec na grillu lub w piekarniku w temp. 190°C około 15 minut. Zdjąć z rusztu. Na kukurydzy położyć masełko.
zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości