Łasuch Łasuch
33
BLOG

Szaszłyki z indyka z kukurydzą

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Długi weekend za pasem, cała Polska będzie grillować jak długa i szeroka, więc przepisy na grilla  są jak znalazł, na czasie. Dzisiaj:

Szaszłyki z indyka z kukurydzą

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Kaloryczność: 595 kcal

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 3 łyżki świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 30 dag piersi lub uda z indyka
  • cukinia
  • 8 plasterków boczku wędzonego
  • kolba kukurydzy
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z masłem, bazylią, solą i pieprzem.

Z wina, oliwy, pieprzu cayenne i soli przygotować marynatę. Mięso pokroić w dużą kostkę (2 cm), włożyć do marynaty na 1 godzinę.

Cukinię umyć, osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry i blanszować 3 minuty we wrzątku, osączyć.

Mięso wyjąć z marynaty i każdy kawałek zawinąć w plaster boczku i plaster cukinii. Kukurydzę obrać i pokroić na kawałki.

Na szpadki nabijać na przemian ruloniki z indyka i kukurydzę. Posmarować marynatą. Piec na grillu lub w piekarniku w temp. 190°C około 15 minut. Zdjąć z rusztu. Na kukurydzy położyć masełko.

zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości