Łasuch Łasuch
55
BLOG

Botwinka z przepiórczym jajkiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

Dzisiaj znów zupy, a konkretnie rozpoczynamy cykl przepisy na botwinkę itp sezonowe warzywa.

Botwinka z jajkiem

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
Kaloryczność: 290 kcal

Ilość porcji: 2

Składniki

  • 2 jajka przepiórcze
  • 25 dag cielęciny z kością
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • pęczek botwinki
  • burak
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier, sól, pieprz

Etapy przygotowania

Aromatyczna zupa na cielęcym wywarze

Seler i pietruszkę obrać, umyć, zalać 3/4 l wody, dodać mięso, posolić, gotować 40 min.

Botwinkę oczyścić, pokroić, buraka obrać, zetrzeć. Warzywa ugotować w wodzie z łyżką soku z cytryny.

Wywar mięsny przecedzić. Mięso obrać z kości, pokroić, wraz z botwiną i burakiem dodać do wywaru.

Doprawić pozostałym sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, zagotować.

Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki. Zupę podawać z jajkami i koperkiem, ozdobić kleksem śmietany.

smacznego bo nie m ato jak botwinka :)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (4)

Inne tematy w dziale Rozmaitości