Łasuch Łasuch
24
BLOG

Zupa truskawkowo-wiśniowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Polecę dzisiaj znów w  zupy, a konkretnie w cykl przepisy na zupy owocowe. Sezon na truskawki w pełni, więc pomimo, że wiśni brak to i tak mozna taką zupę zmajstrować:

Zupa truskawkowo-wiśniowa

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 220 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 25 dag wiśni
  • 25 dag truskawek
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek bez szypułek
  • kawałek skórki z cytryny
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypta cynamonu

Etapy przygotowania

Porzeczki zagotować z 1 i 3/4 szklanki wody i 3 łyżkami cukru, przetrzeć przez sito. Wiśnie opłukać, osączyć i wydrylować. Truskawki opłukać, osączyć i usunąć szypułki.

Połowę owoców włożyć do rondelka, dodać skórkę z cytryny, wlać przecier z porzeczek. Gotować na małym ogniu 5 minut, zmiksować.

Garnek zdjać z ognia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do zupy, mieszając ponownie zagotować. Dołożyć resztę cukru i pozostałe owoce (kilka odłożyć do dekoracji) i gotować jeszcze 5 minut.

Zupę przyprawić sokiem z cytryny. Wlać do miseczek, porcje przybrać kleksem śmietany i świeżymi owocami, oprószyć cynamonem.

Do zupy można podać piankowe kluseczki. Ubijamy na sztywno białko z łyżką cukru. Nakładamy łyżką do wrzącego mleka, po 5 min wyjmujemy.

zdjęcie!

smacznego:)

Wcześniejsze pomysły na pyszne zupy, chłodniki:

Botwinka z przepiórczym jajkiem

Truskawkowy chłodnik

Chłodnik z botwinki

Chłodnik ogórkowy z rokpolem

Gazapacho - chłodnik andaluzyjski

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości