Polecę dzisiaj znów w zupy, a konkretnie w cykl przepisy na zupy owocowe. Sezon na truskawki w pełni, więc pomimo, że wiśni brak to i tak mozna taką zupę zmajstrować:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 10 minut
Kaloryczność: 220 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 25 dag wiśni
- 25 dag truskawek
- 2 szklanki czerwonych porzeczek bez szypułek
- kawałek skórki z cytryny
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki śmietany
- szczypta cynamonu
Etapy przygotowania
Porzeczki zagotować z 1 i 3/4 szklanki wody i 3 łyżkami cukru, przetrzeć przez sito. Wiśnie opłukać, osączyć i wydrylować. Truskawki opłukać, osączyć i usunąć szypułki.
Połowę owoców włożyć do rondelka, dodać skórkę z cytryny, wlać przecier z porzeczek. Gotować na małym ogniu 5 minut, zmiksować.
Garnek zdjać z ognia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do zupy, mieszając ponownie zagotować. Dołożyć resztę cukru i pozostałe owoce (kilka odłożyć do dekoracji) i gotować jeszcze 5 minut.
Zupę przyprawić sokiem z cytryny. Wlać do miseczek, porcje przybrać kleksem śmietany i świeżymi owocami, oprószyć cynamonem.
Do zupy można podać piankowe kluseczki. Ubijamy na sztywno białko z łyżką cukru. Nakładamy łyżką do wrzącego mleka, po 5 min wyjmujemy.
zdjęcie!
smacznego:)
Wcześniejsze pomysły na pyszne zupy, chłodniki:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości