Pogoda barowa, i zimno i pada i zimno i pada...Lato w pełni, hehe. Więc dalej męczymy przepisy i gotujemy. Sezon na grzyby wciąż trwa twięc dalej kontynuujemy cykl "przepisy z grzybami" i dalej lecimy w temacie przepisy z kurkami. Dziś sałatkaz kurkami, pomidorami, porem, bakłażanem:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas duszenia: 20 minut
Kaloryczność: 130 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 20 dag kurek (mogą być mrożone)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 2 cukinie
- bakłażan
- por
- 3 pomidory
- 2 cebule
- po łyżeczce świeżych siekanych ziół (tymianek, bazylia)
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Kurki udusić na oliwie z posiekanym czosnkiem (ok. 20 minut), przełożyć na talerz.
Cukinie, bakłażan, por pociąć na plastry, obsmażyć na oliwie przez kilka minut, odstawić.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę. Cebule obrać, pokroić w talarki, smażyć na oliwie 2–3 minuty, dodać pomidory, smażyć jeszcze chwilę.
Uduszone kurki oraz podsmażone cukinie, bakłażany i por wymieszać z cebulą i pomidorami. Doprawić solą i pieprzem, posypać świeżymi ziołami. Podawać po ostygnięciu ze świeżą bagietką.
Jakie grzyby
Kurki możemy zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi. W sezonie dodajemy świeże, a poza nim doskonale sprawdzą się mrożone.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości