Łasuch Łasuch
55
BLOG

Zupa jarzynowa z kurkami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Ufff, chciało się goracego lata to teraz się ma :)

W taki gorący dzień, gdy nie mamy możliwości poleżeć nad wodą to najlepszą opcją jest wyskoczenie do lasu na grzyby  Jak już nazbieramy np kurek to pichcimy, a ja kontynuuję cykl "przepisy z grzybami" i dalej lecę w temacie przepisy z kurkami. Dzisiaj zupa:

Zupa jarzynowa z kurkami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Kaloryczność: 140 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • 30 dag niewielkich kurek
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mały por
  • 4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub grzybowego
  • łyżka masła
  • łyżeczka listków trybuli
  • ew. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz ziarnisty i mielony

Etapy przygotowania

Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby przekroić na pół. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać kurki i przesmażyć. Zalać 1/2 l bulionu, dodać kilka ziarenek pieprzu i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.

Warzywa umyć, obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować do miękkości w pozostałym bulionie (ok. 20 minut). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ósemki.

Do warzyw wlać wywar z kurkami, gotować jeszcze 10 minut, wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami trybuli. Zupę można zaprawić kwaśną śmietaną.

NASZA RADA
Zamiast bulionu możemy użyć wywaru grzybowego. Ok. 1/2 kg oczyszczonych grzybów siekamy z 2 cebulami i pęczkiem natki pietruszki, zalewamy 2 l wody, solimy i gotujemy na najmniejszym ogniu 20 minut. Wywar przecedzamy przez sitko, a kiedy chcemy, aby był całkiem klarowny, jeszcze przez lnianą ściereczkę.

zdjęcie!

smacznego:)

Wcześniejsze przepisy z kurkami:

Steki wieprzowe z kurkami

Sałatka z duszonymi kurkami

Risotto z kurkami

Makaron z kurkami

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości