Wiśnie już są więc przepisy z wiśniami rozpoczynamy. A, że temperatura obniżyła się o kilka stopni to coś na rozgrzanie. co rozgrzewa najlepiej? oczywiście nalewki:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas inny: 30 tygodni
Składniki
- 1/2 kg wiśni
- szklanka płynnego miodu lipowego
- 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich
- 10 goździków
- 1 l spirytusu
Etapy przygotowania
Wiśnie umyć. Połowę wydrylować. Wszystkie owoce przełożyć do słoja. Zalać miodem, odstawić na 24 godziny, żeby puściły sok.
Śliwki opłukać, pokroić w paski. Dodać do wiśni. Wsypać goździki. Spirytus wymieszać z 3 szklankami przegotowanej i ostudzonej wody, zalać owoce. Szczelnie zamknąć słój. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
Nalewkę przecedzić przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Pozostawić do sklarowania. Najlepiej by było, gdyby trunek mógł dojrzewać przez rok.
zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości