Łasuch Łasuch
250
BLOG

Nalewka wiśniowo-śliwkowa

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Wiśnie już są więc przepisy z wiśniami rozpoczynamy. A, że temperatura obniżyła się o kilka stopni to coś na rozgrzanie. co rozgrzewa najlepiej? oczywiście nalewki:

Nalewka wiśniowo-śliwkowa

Czas przygotowania: 15 minut
Czas inny: 30 tygodni

Składniki

  • 1/2 kg wiśni
  • szklanka płynnego miodu lipowego
  • 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 goździków
  • 1 l spirytusu

Etapy przygotowania

Wiśnie umyć. Połowę wydrylować. Wszystkie owoce przełożyć do słoja. Zalać miodem, odstawić na 24 godziny, żeby puściły sok.

Śliwki opłukać, pokroić w paski. Dodać do wiśni. Wsypać goździki. Spirytus wymieszać z 3 szklankami przegotowanej i ostudzonej wody, zalać owoce. Szczelnie zamknąć słój. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.

Nalewkę przecedzić przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Pozostawić do sklarowania. Najlepiej by było, gdyby trunek mógł dojrzewać przez rok.

zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (9)

Inne tematy w dziale Rozmaitości