Łasuch Łasuch
502
BLOG

Ciasto wiśniowe z migdałami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Wiśnie pyszne są, a w cieście to już niebo w gębie. Przepisy na ciasta to cykl dawno nie kontynuowany przeze mnie, więc dzisiaj:

Ciasto wiśniowe z migdałami

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Kaloryczność: 390 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 40 dag wiśni
  • kostka masła
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki
  • budyń waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • tłuszcz do smarowania formy
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 5 dag płatków migdałowych do dekoracji

Etapy przygotowania

Wiśnie wydrylować. Masło utrzeć mikserem, dodając cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, budyń, proszek do pieczenia i mleko.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30x40 cm, wyrównać powierzchnię. Ułożyć wiśnie, posypać migdałami i cukrem. Piec 35 min w temp. 180˚C. Podawać udekorowane płatkami migdałowymi.

Nie tylko wiśnie
Do tego ciasta możemy wykorzystać oprócz wiśni także czereśnie, jagody, porzeczki, śliwki, maliny. Albo użyć mieszanki ulubionych owoców, np. leśnych.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości