Wiśnie pyszne są, a w cieście to już niebo w gębie. Przepisy na ciasta to cykl dawno nie kontynuowany przeze mnie, więc dzisiaj:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 40 dag wiśni
- kostka masła
- 20 dag cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 4 jajka
- 30 dag mąki
- budyń waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- tłuszcz do smarowania formy
- 10 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 5 dag płatków migdałowych do dekoracji
Etapy przygotowania
Wiśnie wydrylować. Masło utrzeć mikserem, dodając cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, budyń, proszek do pieczenia i mleko.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 30x40 cm, wyrównać powierzchnię. Ułożyć wiśnie, posypać migdałami i cukrem. Piec 35 min w temp. 180˚C. Podawać udekorowane płatkami migdałowymi.
Nie tylko wiśnie
Do tego ciasta możemy wykorzystać oprócz wiśni także czereśnie, jagody, porzeczki, śliwki, maliny. Albo użyć mieszanki ulubionych owoców, np. leśnych.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości