Łasuch Łasuch
34
BLOG

Porzeczkowy bananowiec

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Cały tydzień przebiega nam pod znakiem "deser". Koniec lata, jesień czuć w powietrzu, więc nie ma co się dziwić. Słodzimy zatem dalej.

Porzeczkowy bananowiec

Czas przygotowania: 300 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 390 kcal

Ilość porcji: 12

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 jajka
  • 4 dag cukru
  • 6 dag mąki
  • MASA:
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 kostki masła (30 dag)
  • szklanka cukru pudru
  • 3/4 kg bananów
  • 3 opakowania galaretki (cytrynowa, pomarańczowai wiśniowa)
  • 25 dag czerwonych porzeczek
  • szczypta soli

Etapy przygotowania


Ciasto: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20–25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, pozostawić do wystudzenia.

Masa: jajka sparzyć. Oddzielić żółtka od białek, białka schłodzić. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając, stopniowo dodawać przeciśnięte przez praskę banany. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Delikatnie wymieszać i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić. Na pianie ułożyć umyte i obrane porzeczki i zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki na około 3–4 godziny.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości