Cały tydzień przebiega nam pod znakiem "deser". Koniec lata, jesień czuć w powietrzu, więc nie ma co się dziwić. Słodzimy zatem dalej.
Czas przygotowania: 300 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 12
Składniki
- CIASTO:
- 2 jajka
- 4 dag cukru
- 6 dag mąki
- MASA:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 kostki masła (30 dag)
- szklanka cukru pudru
- 3/4 kg bananów
- 3 opakowania galaretki (cytrynowa, pomarańczowai wiśniowa)
- 25 dag czerwonych porzeczek
- szczypta soli
Etapy przygotowania
Ciasto: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20–25 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, pozostawić do wystudzenia.
Masa: jajka sparzyć. Oddzielić żółtka od białek, białka schłodzić. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając, stopniowo dodawać przeciśnięte przez praskę banany. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Delikatnie wymieszać i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić. Na pianie ułożyć umyte i obrane porzeczki i zalać tężejącą galaretką pomarańczową. Wstawić do lodówki na około 3–4 godziny.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości