Kontynuujemy przepisy na zapiekanki. Pysznie smakują, dużo pracy nie wymagają więc gotujemy. dzisiaj:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 15 dag boczku wędzonego
- 10 dag kiełbasy
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 18-proc.
- 20 dag sera żółtego
- jajko
- pieprz
- ząbek czosnku
- pomidor
- natka pietruszki
Sycąca zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy.
Etapy przygotowania
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać
i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 15–20 min.
Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości