Łasuch Łasuch
5320
BLOG

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Kontynuujemy przepisy na zapiekanki. Pysznie smakują, dużo pracy nie wymagają więc gotujemy. dzisiaj:

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Czas przygotowania: 40 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 470 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 10 dag kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 18-proc.
  • 20 dag sera żółtego
  • jajko
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • natka pietruszki

Sycąca zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy.

Etapy przygotowania

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać
i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.

Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 15–20 min.

Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Rozmaitości