Łasuch Łasuch
27
BLOG

Steki z tequilą i salsą fasolową

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Lecimy dalej w temacie steki. Dziś wynalazkowy (wczorajszy też był, przyznam szczerze) z tequilą.

Steki z tequilą i salsą fasolową

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 6 minut
Kaloryczność: 465 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 steki wołowe (każdy po 20 dag)
  • kieliszek tequili
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki szalotki
  • 3 łyżki oliwy
  • 20 dag czarnej lub czerwonej fasolki z puszki
  • sól
  • łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki ostrego keczupu
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry do przybrania
  • 3 łyżki oleju

Etapy przygotowania

Za pomocą strzykawki równomiernie wstrzyknąć w mięso tequilę. Steki przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na 30 minut.

Papryczki umyć, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, wyciąć białe części, drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Cebulki umyć i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić papryczkę, czosnek i cebulę. Dodać fasolkę i krótko smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Wszystko zmiksować razem z keczupem i 2 łyżeczkami wody. Gotową salsę jeszcze raz doprawić, przełożyć do miseczki, przybrać kolendrą.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć steki, każdy przez 3–4 minuty. Posolić. Steki podawać z salsą.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości