Kiedyś rozpocząłem cykl " przepisy na pierogi ". Jest on wart kontynuowania, gdyz pierogi to jest to, co tygrysy lubia najbardziej. a jak jeszcze są z mięsem.. ech, mniam, mniam:)
Czas przygotowania: 55 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 345 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- CIASTO :
- 2 szklanki (35 dag) mąki
- szczypta soli
- FARSZ:
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- 10 dag krewetek (mrożonych)
- po 2 łyżki sosu sojowego i wina ryżowego
- łyżka oleju sezamowego
- kawałek imbiru (4 cm)
- 3 dymki
- sól, pieprz cayenne
- SOS:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżka oleju arachidowego
- sok z cytryny
- 10 dag obranych orzeszków ziemnych
- DO POSYPANIA:
- 1/2 pęczka szczypiorku
- papryczka chili
Pyszne pierogi z mięsem i krewetkami.
Etapy przygotowania
Ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesiać do miski, wlać 3/4 szklanki wrzątku, wymieszać. Kiedy nieco ostygnie, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Farsz: mięso wymieszać z posiekanymi krewetkami. Dodać obrany i starty na tarce imbir oraz oczyszczone i posiekane dymki. Wlać sos sojowy i wino ryżowe. Przyprawić pieprzem i solą. Wymieszać.
Sos: sos sojowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, olejem, sokiem z cytryny oraz uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.
Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka. Ułożyć farsz, zlepić pierogi. W garnku zagotować wrzątek, ułożyć pierogi na wkładce do gotowania na parze lub na sicie.
Przykryć i gotować na 12–15 min. Posypać posiekanym szczypiorkiem i chili. Podawać z sosem.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Kilka pomysłów na pierogi:
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości