Piątek dzisiaj a jak piątek, to przepis na ryby. Jak tradycja, to tradycja.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 480 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- kg filetów z dorsza
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oliwy
- 50 dag białych części porów
- 3/4 szklanki śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki startego żółtego sera (np. gouda)
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
Filety z ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w dwóch łyżkach mąki i krótko smażyć na rozgrzanej oliwie. Pory dokładnie opłukać, osączyć i pokroić w talarki. Zeszklić na patelni, na tłuszczu po smażeniu ryby.
Zrumienione filety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Obłożyć porami i zalać śmietaną wymieszaną z resztą mąki i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość posypać tartym serem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 20 min w temp. 250˚C.
Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i surówką z marchewki.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości