Łasuch Łasuch
304
BLOG

Dorsz zapiekany z porami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Piątek dzisiaj a jak piątek, to przepis na ryby. Jak tradycja, to tradycja.

Dorsz zapiekany z porami

Czas przygotowania: 20 minut
Czas zapiekania: 20 minut
Kaloryczność: 480 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • kg filetów z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dag białych części porów
  • 3/4 szklanki śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki startego żółtego sera (np. gouda)
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

Filety z ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w dwóch łyżkach mąki i krótko smażyć na rozgrzanej oliwie. Pory dokładnie opłukać, osączyć i pokroić w talarki. Zeszklić na patelni, na tłuszczu po smażeniu ryby.

Zrumienione filety przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Obłożyć porami i zalać śmietaną wymieszaną z resztą mąki i szczyptą gałki muszkatołowej. Całość posypać tartym serem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 20 min w temp. 250˚C.

Podawać z kaszą ugotowaną na sypko i surówką z marchewki.

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości