Za oknem wiosny jakoś nie widać, więc wybierzmy się w podróż, na początek kulinarną. może do Włoch? Dzisiaj przepisy kulinarne z Włoch, kuchnia włoska, a konkretnie przepis z Sardynii.
Spezzatino d'angello – jagnięcina w ziołach
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 120 minut
Kaloryczność: 470 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- kg jagnięciny
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- szklanka czerwonego wina
- łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 l bulionu mięsnego
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła (majeranek, melisa cytrynowa)
- sól, świeżo mielony pieprz
Etapy przygotowania
Mięso pokroić w niewielkie kawałki. Cebule obrać, drobno posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i pokrojone mięso, szybko obsmażyć. Zalać winem, dodać przecier pomidorowy. Zmniejszyć ogień, wlać połowę bulionu. Dusić na małym ogniu.
Dodać paprykę w proszku i drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1 i 1/2 godz., dolewając pozostały bulion.
Przyprawić solą i pieprzem, posypać siekanymi ziołami.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości