Łasuch Łasuch
101
BLOG

Spezzatino d'angello – jagnięcina w ziołach

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Za oknem wiosny jakoś nie widać, więc wybierzmy się w podróż, na początek kulinarną. może do Włoch? Dzisiaj przepisy kulinarne z Włoch, kuchnia włoska, a konkretnie przepis z Sardynii.

Spezzatino d'angello – jagnięcina w ziołach

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 120 minut
Kaloryczność: 470 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • kg jagnięciny
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka czerwonego wina
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła (majeranek, melisa cytrynowa)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Mięso pokroić w niewielkie kawałki. Cebule obrać, drobno posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i pokrojone mięso, szybko obsmażyć. Zalać winem, dodać przecier pomidorowy. Zmniejszyć ogień, wlać połowę bulionu. Dusić na małym ogniu.

Dodać paprykę w proszku i drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 1 i 1/2 godz., dolewając pozostały bulion.

Przyprawić solą i pieprzem, posypać siekanymi ziołami.

 

smacznego:)

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (1)

Inne tematy w dziale Rozmaitości