Sałatki, sałatki.. któż nie lubi? chyba nie ma takich osób. Kontynuujemy przepisy na sałatki i dziś sycąca, kolorowa sałatka z ryżem:
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 420 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- 4 plastry gotowanej szynki (20 dag)
- 5 dag rodzynek
- 150 ml porto
- 2 szalotki
- po 10 dag groszku, czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki
- olej
- 15 dag ryżu
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz
Sałatka z ryżem, szynką, czerwoną fasolą i m.in. rodzynkami.
Etapy przygotowania
■ Rodzynki zalać porto. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Groszek, kukurydzę
i fasolkę osączyć. Szalotki obrać, posiekać, zeszklić na maśle, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Dodać rodzynki z porto, przyprawić solą i pieprzem, podgrzać.
■ Ostudzony ryż połączyć z groszkiem, kukurydzą i fasolką, zalać sosem z porto, wymieszać.
■ Szynkę pokroić w paski, podsmażyć na oleju. Sałatkę posypać szynką i od razu podawać.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości