uff.. w końcu piątek. Wszyscy się cieszą mam nadzieję. Ja bardzo. jak piatek to przepisy na ryby będą grane:
Czas przygotowania: 20 minut
Kaloryczność: 140 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 4 steki z łososia norweskiego (po ok. 20 dag)
- sok z 1/2 cytryny
- 10 dag cebuli
- 2 łyżki masła
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 300 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka mąki
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 100 g gęstej śmietany
- łyżka posiekanej natki
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Łososia oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Cebule pokroić w piórka, poddusić na łyżce masła. Wlać wino, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, wlać bulion, przykryć i gotować 10 min. Dodać łyżeczkę mąki wymieszanej z 2 łyżkami wody, zmiksować, doprawić gałką i solą, zagotować, połączyć ze śmietaną.
Steki z łososia smażyć na pozostałym maśle po 3 min z każdej strony. Usmażone układać na talerzach, polać sosem, posypać siekaną natką.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości