Łasuch Łasuch
113
BLOG

Długie rurki zite ze szpinakiem

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 8

Przepisy kuchni włoskiej są, myślę, bardzo popularne. Smaczne, łatwe w przygotowaniu, więc nei ma co się dziwić. Polecam dziś pyszny makaron:

Długie rurki zite ze szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Kaloryczność: 380 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • ząbek czosnku
  • 40 dag szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 400 ml gęstej śmietany
  • łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 50 dag makaronu zite
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Etapy przygotowania

Czosnek obrać, posiekać. Szpinak opłukać, osuszyć, pokroić i smażyć 10 min na maśle z dodatkiem czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple. Boczek pokroić w słupki, zrumienić na patelni i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Śmietanę wlać do rondelka, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podgrzewać, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać roztrzepane żółtka i szybko wymieszać. Dodać boczek i posiekany szczypiorek.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia z gorącym szpinakiem. Polać sosem śmietanowo-jajecznym i dokładnie wymieszać.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (8)

Inne tematy w dziale Rozmaitości