Przepisy kuchni włoskiej są, myślę, bardzo popularne. Smaczne, łatwe w przygotowaniu, więc nei ma co się dziwić. Polecam dziś pyszny makaron:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Kaloryczność: 380 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- ząbek czosnku
- 40 dag szpinaku
- 3 łyżki masła
- 10 dag wędzonego boczku
- 400 ml gęstej śmietany
- łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki
- 3 żółtka
- 3 łyżki szczypiorku
- 50 dag makaronu zite
- sól
- świeżo mielony pieprz
Etapy przygotowania
Czosnek obrać, posiekać. Szpinak opłukać, osuszyć, pokroić i smażyć 10 min na maśle z dodatkiem czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple. Boczek pokroić w słupki, zrumienić na patelni i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Śmietanę wlać do rondelka, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podgrzewać, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać roztrzepane żółtka i szybko wymieszać. Dodać boczek i posiekany szczypiorek.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Przełożyć do naczynia z gorącym szpinakiem. Polać sosem śmietanowo-jajecznym i dokładnie wymieszać.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości