Łasuch Łasuch
337
BLOG

Okoń morski po sycylijsku

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Przepis na ryby przy piatku jak znalazł. Okoń morski z kaparami to jest to:

Okoń morski po sycylijsku

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 480 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 nieobrane cytryny
  • 4 okonie morskie (sprawione)
  • 4 łyżki masła
  • słoiczek kaparów (10 dag)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka nitek szafranu
  • szklanka śmietanki
  • olej do formy
  • sól
  • pieprz

Etapy przygotowania

Cytryny wyszorować, zetrzeć skórkę, wydrążyć miąższ, 1/3 odłożyć. Skórę ryb naciąć ostrym nożem w ośmiu miejscach. Ryby napełnić miąższem cytryny utartym z 3 łyżkami masła, 3/4 kaparów, solą i pieprzem. Ryby i resztę miąższu cytryny włożyć do natłuszczonej formy, piec około 30 minut w temperaturze 160°C.

Ryby ostrożnie wyjąć, trzymać w cieple w piekarniku. Sos przecedzić, dodać posiekaną natkę, szafran, resztę kaparów, śmietanę i resztę masła. Nie gotować! Ryby podawać na ogrzanych talerzach polane sosem.

apetyczne zdjęcie!

smacznego:)

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości