Przepis na ryby przy piatku jak znalazł. Okoń morski z kaparami to jest to:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 480 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 2 nieobrane cytryny
- 4 okonie morskie (sprawione)
- 4 łyżki masła
- słoiczek kaparów (10 dag)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka nitek szafranu
- szklanka śmietanki
- olej do formy
- sól
- pieprz
Etapy przygotowania
Cytryny wyszorować, zetrzeć skórkę, wydrążyć miąższ, 1/3 odłożyć. Skórę ryb naciąć ostrym nożem w ośmiu miejscach. Ryby napełnić miąższem cytryny utartym z 3 łyżkami masła, 3/4 kaparów, solą i pieprzem. Ryby i resztę miąższu cytryny włożyć do natłuszczonej formy, piec około 30 minut w temperaturze 160°C.
Ryby ostrożnie wyjąć, trzymać w cieple w piekarniku. Sos przecedzić, dodać posiekaną natkę, szafran, resztę kaparów, śmietanę i resztę masła. Nie gotować! Ryby podawać na ogrzanych talerzach polane sosem.
apetyczne zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości