Czym sie zajmuje biotechnika.
Czy ktoś z was zastanawiał się nad rzadko wymawianym i słyszanym słowem "biotechnika"?
Nauka ta ma dla nas fundamentalne znaczenie, ponieważ bada zależności między większymi organizmami takimi jak człowiek czy krowa, a bakteriami, małymi grzybami (takimi jak pleśń) i innymi mikrobami.
Mało kto się zastanawia jak pasjonująca jest biotechnika. Dla przykładu podam, że krowa wcale nie wytwarza mleka tylko bakterie żyjące w jej dużym niczym worek żołądku. To one wytwarzają z trawy mleko, a nie krowa.
Pamietam, że lata temu się zastanawiałem jak to jest, że krowa je siano i wytwarza z tego mleko, przecież to niemożliwe. A jednak jest możliwe, bo to siano, które ona je to pożywka dla bakterii żyjących w jej żołądku, a siano to gnije i bakterie na tej pożywce się rozmnażają wytwarzając właśnie mleko, białoko mleka krowiego i inne.
W skrócie można by powiedzieć, że mleko które pijemy jest efektem gnicia trawy suchej w żołądku krowy. Mam nadzieje, że nikomu nie obrzydziłem picia mleka.
A sery żółte również możemy lepiej wytwarzać dzięki zrozumieniu mechanizmów działania bakterii.
Tym również zajmuje się biotechnika, bo bada jaki wpływ i przy jakich warunkach mają bakterie na surowiec poddawany obróbce za ich pomocą.
Kapusta kiszona tu również kłania się biotechnika. Zawarta w niej wiedza mówi nam jasno, że kapusta kiszona co jakiś czas musi zostać przemieszana z równoczesnym dolewaniem wody, bo wytwarza się za dużo kwasu octowego.
LAKTOZA-"białko mleka krowiego"-przepraszam za pomyłkę już poprawiłem
Źródło: portal wiedzy
Inne tematy w dziale Rozmaitości