Siukum Balala Siukum Balala
148
BLOG

Yule log

Siukum Balala Siukum Balala Społeczeństwo Obserwuj notkę 3

image

Dziś podam przepis na specjalne, wyjątkowe angielskie  ciasto, pieczone tylko na Boże Narodzenie. Właściwie to ono nie jest dziś przygotowywane w domach z przyczyn ekonomicznych, bowiem w supermarkecie kosztuje 2 - 3 funty. Natomiast kupno składników i przygotowanie w domu pochłonęłoby pewnie z 10 funtów, plus czas, który jak wiemy w pewnych okolicznościach da się przeliczyć na pieniądze.

Yule log to ciasto - symbol. Yule to pogańskie święto obchodzone w okolicach  przesilenia zimowego przez ludy północy. Mnóstwo pogańskich zwyczajów i pogańskiej symboliki przechowało się w świątecznej celebrze, z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Weźmy choćby nasz makowiec, tez w nim jedt zawarta piękna symbolika. 

Log to bierwiono, szczapa, polano, słowem potężny kawał drewna, który zalęknionym i zmarzniętym Germanom dawał ciepło i poczucie bezpieczeństwa. Płomień i ciepło buchające z polana dawało  nadzieję, że Słońce wreszcie się zatrzyma i zacznie piąć się w górę... i wówczas stawał się cud. Następowało przesilenie zimowe i Słońce zaczynało po raz kolejny swoją wędrówkę w górę. Świat germańskich pogan po raz kolejny był uratowany.

Pamiątką po tym bierwionie jest ciasto Yule log, które przypomina szczapę drewna. Ciasto to - podobnie jak narodowy angielski przysmak, pudding - zapożyczono od Francuzów, którzy nazywają je " Bûche de Noel " Znaczy to samo: bożonarodzeniowa szczapa.

Przygotowanie ciasta nie powinno nastręczyć większych problemów. Najpierw przygotowujemy biszkopt, jak na roladę. Przepis można znaleźć w necie. Po zwinięciu rolady, odcinamy ze skosa dwa kawałki. To będą nasze " sęki " Doklejamy sęki w dowolnym miejscu i całość polewamy czekoladą. Kiedy czekolada zaczyna stygnąć, widelcem na całym cieście robimy " korę " W dziale z dodatkami do ciast możemy kupić jakieś grzybki, jakieś zielone listki ostrokrzewu, jakieś jarzębinki i tym dekorujemy nasze ciasto. To też symbolika. Na koniec można posypać cukrem pudrem, bierwiono porośnięte mchem tak właśnie wygląda. Całość na talerzu wygląda znakomicie, smakuje nienajgorzej, o czym zapewniam. 

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (3)

Inne tematy w dziale Społeczeństwo