woj. Podlaskie woj. Podlaskie
8116
BLOG

Podlaska kuchnia regionalna

woj. Podlaskie woj. Podlaskie Podróże Obserwuj temat Obserwuj notkę 8

 Podlaska kuchnia regionalna

Województwo Podlaskie charakteryzuję się bogatą kuchnią regionalną. Oprócz unikalnych potraw należy wspomnieć składniki z jakich są one przyrządzane, pochodzą one z najczystszego regionu w Polsce. Wybierając się w te strony warto spróbować dziś wymienionych potraw, najlepiej w małym gospodarstwie agroturystycznym.  

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana (kliknij aby zdobyć przepis), jest potrawą zrobioną z zmieników. Mi najbardziej smakuje podana na ciepło polana śmietaną. Jest to potrawa charakterystyczna dla Podlasia. Jest bardzo smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu, istnieje wiele jej wariantów (wegetariańskie, z skwarkami, na zimno itd.) 

 

babka

 

Sękacz

Sękacz jest ciastem słodkim przygotowywanym inaczej niż inne ciasta, stąd raczej ciężko będzie je zrobić samemu w domu bez odpowiedniej wprawy. Ciasto robi się polewając w pobliżu źródła ciepła specjalnie przygotowaną masę na drążek który podczas pieczenia jest okręcany. 

 

arm

 

sekacz

 

Kartacze

 

Kolejną potrawą są kartacze, wyglądają jak pyzy ale są zupełnie inaczej przygotowywane i mają inny smak. Polecam po ciężkiej pracy, długich marszach, spływie kajakowym.

 

acd

 

Sery Korycińskie

 

Sery korycińskie są naturalnie przygotowywane według starych receptur w domach w okolicach korycina. Białe doskonale smakują na naturalnym chlebie polane miodem. (są różne warianty tych serów)

 

ff

korycin

 

Kindziuk

 

 

Kindziuk jest bardzo dobrym mięsem, namiastki podobne do naszego regionalnego można spotkać już w sklepach całej Polski. Żeby spróbować prawdziwego trzeba udać się na Podlasie.

 

kindziuk

 


Chleby z Podlasia

Oczywiście w regionie słynnym z agroturystki mamy wypiekane chleby oraz festiwal chleba na którym można spróbować chlebów jakich już w sklepach nie spotkamy. 
 

 

podlasie

 

Alkohole 

 

Na Podlasiu oczywiście mamy wiele rożnych wódeczek robionych według różnych przepisów. Oczywiście jak ktoś umie robić bimber to może zawsze przyjechać na Podlasie nazbierać trawy „żubrówki” i mieć podobny alkohol domowej produkcji. Poza tym warto wspomnieć Chrzanówkę żurawinową i kierumsiankę.  

 

Pozdrawiam i smacznego 

Pochodzę z woj. podlaskiego. Jeśli ktoś zobaczy opublikowane swoje zdjęcia i mu przeszkadza taka promocja regionu to proszę o kontakt - zdjęcia zdejmę podlasie1@o2.pl

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości