Dobry wieczór! To mój pierwszy wpis na salonie24. Mam nadzieję, że zgodnie ze strategią ogłoszoną przez Bognę Janke, salon24 jest również miejscem dla bloga o tematyce kulinarnej. Będę w nim przedstawiała przepisy dla osób z ograniczeniami w diecie. Coś ciekawego znajdzie się dla alergików i wegan, ale także dla NieAlergików i NieWegan. Czasem będzie też bez cukru, i bez mąki pszennej.
Niektórzy z Państwa już mnie znają, bo głosowali na Smakołyki Alergika w konkursie Blog Roku. Z wielkim powodzeniem. Bardzo dziękuję!
Na żydowską penicylinę, przydatną zwłaszcza w okresie przeziębień, potrzebne będzie:
podwójna pierś z kurczaka
4 marchewki
pietruszka
1/4 selera
1/3 pora
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
sól do smaku
Wszystkie składniki (prócz soli) włożyć do garnka i zalać lodowatą wodą. Postawić na średnim ogniu (pod przykryciem) i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i "pyrkać" rosół 2 godziny. Po tym czasie posolić i gotować jeszcze godzinę na jak najmniejszym ogniu. Rosołek musi się bardzo powoli gotować - to ważne. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Popijać po kubeczku, jak najcieplejszy.
Zapraszam na swój główny blog oraz do księgarni Coryllusa, w której można kupić moją książkę.