Tomasz Rożek Tomasz Rożek
1332
BLOG

Jajko usmażone w samochodzie

Tomasz Rożek Tomasz Rożek Nauka Obserwuj temat Obserwuj notkę 14

Czy w pozostawionym na upale samochodzie panują warunki wystarczająco ekstremalne by usmażyć jajko sadzone?

W surowym jajku, białko jest przezroczyste, bo długie łańcuchy protein pozwijane są w kłębki. Ze wzrostem temperatury te kłębki zaczynają się rozwijać, łączyć, a później plątać. To powoduje, że białko nie jest już płynne tylko coraz bardziej galaretowate i staje się coraz mniej przezroczyste.
Ten proces to denaturacja białka, albo po prostu zcinanie. Denaturacja białka kurzego następuje w temperaturze około 60 st. C, ale żółtko jajka kurzego ścina się w temperaturze o około 5 st C. wyższej. Dlatego pozostaje na patelni dłużej płynne.

A jak będzie w samochodzie? Jest tam wystarczająco gorąco? Postanowiłem sprawdzić.

 

Spora część mojego życia to tzw. seria fortunnych zdarzeń. Chciałem zostać lekarzem, a zostałem fizykiem. Pojechałem zwiedzać Wiedeń, a poznałem żonę. Chciałem robić doktorat i wyjechałem na prawie 4 lata do największego centrum naukowego w Europie. Chcieliśmy powiększyć rodzinę i urodziły się bliźniaki. W końcu wróciliśmy z emigracji, żebym mógł zostać naukowcem, a zostałem dziennikarzem. 

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Technologie