Yumster Yummy Yum's
Yumster Yummy Yum's
Karolkaw Karolkaw
60
BLOG

Porady kulinarne

Karolkaw Karolkaw Rozmaitości Obserwuj notkę 0
Witam wszystkich serdecznie, nazywam się Karola i moją pasją jest gotowanie. Jeżeli masz podobne zainteresowania do mnie, z pewnością dużo czasu spędzasz w kuchni na przygotowaniu dań. Dlatego warto poznać kilka cennych rad, które można wykorzystać podczas gotowania, aby skrócić czas ich przygotowania oraz nadać im wyrazisty smak.


image

1️⃣ Podczas smażenia cebuli i czosnku, najpierw zajmij się cebulą, ponieważ wymaga dłuższego czasu przygowania niż czosnek.

Cebula potrzebuje dłuższego czasu smażenia, natomiast czosnek łatwo i szybko się przypala. Dlatego sensowne jest najpierw usmażenie cebuli, a następnie wrzucenie czosnku, gdy cebula już zmięknie.


2️⃣ Do sosu pomidorowego dodaj cukier trzcinowy, aby smak był bogatszy.

Oczywiście, można dodać też zwykły cukier, nie musi być konkretnie trzcinowy. Już jedna łyżeczka nada sosu wyrazisty smak i podkreśli jego walory, tworząc słodko kwaśny posmak.


3️⃣ Do panierki z bułki tartej i jajka dodaj majonez.

Majonez sprawi, że bułka tarta będzie bardziej chrupiąca, nadając kotleom bogatszy smak.


4️⃣ Zazwyczaj cytrynę lub limonkę kroimy w połowie, ale jest fajny trick wyciśnięcia soku z cytryny, odcinając spód owocu.

Jak popatrzycie na budowę owoców egzotycznych, one górna warstwę mają dość grubą. Dlatego ten trik odcięcia spodu jest cenny i nie marnuje większość soku zawartych w owocach, wyciskając go do z każdej kropli, nie używając żadnych przyborów.


5️⃣ Posyp boczek mąką, aby zapobiec pryskaniu tłuszczu.

Dzięki temu Twój bekon będzie wyjątkowo chrupiący.


Chcesz więcej takich trików? Zaobserwuj nas na Facebooku Yumster Yummy Yum's 

Karolkaw
O mnie Karolkaw

Jestem pasjonatką gotowania, uwielbiam tworzyć grafiki i fotografować. Z zawodu jestem Fryzjerką.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości