Yumster Yummy Yum's
Yumster Yummy Yum's
Karolkaw Karolkaw
156
BLOG

Pierogi delikatnie jak jedwab

Karolkaw Karolkaw Rozmaitości Obserwuj notkę 2
Najlepsze i najbardziej elastyczne ciasto. Z 1kg mąki wychodzi od 120 do 140 szt pierogów. Ciasto może być cieniutko rozwałkowane, a jego największym atutem jest to, że rzadko się rozgotowują. Nad wyrobieniem ciasta pracowałam dość długo, przepis wpadł mi do głowy w 2017 r. Pierogi można podawać z zupą paprykową.

image

Tak nieprawdopodobne, a jednak przedstawiam Wam przepis, który podbił serca moich gości.

Ciasto jest aksamitne jak jedwab, dodatkowym atutem jest to, że wychodzi zawsze i bardzo rzadko się rozgotowuje, praktycznie wcale. Smak pierogów jest niepowtarzalny, możesz używać ciasta do pierogów z owocami, mięsem i serem. Zapraszam do zapoznania się z najlepszym przepisem na świecie.

Składnik

1 kg mąki typ 450 

300 ml mleka

200 ml gorącej wody

200 ml oleju słonecznikowego

Wymieszaj składniki, zagnieć ciasto i wyrabiaj aż będzie aksamitne ok (10 min). Jeżeli jest za rzadkie lub się mocno klei, podsypuj mąka, aż uzyska odpowiednią konsystencję.


Farsz:

Słoninę zmiel i usmaż, tak by powstały rumiane skwarki, następnie dodaj cebulkę, aż się zarumieni, część dołącz do farszu, a resztę zostaw na okrase.

Do miski włóż gotowane ziemniaki przepuszczone przez praske i ser biały oraz skwarki z cebulą. Przyprawy do doprawiania to Vegeta.


Ciasto cieniutko rozwałkuj i dodaj nadzienie. Wrzuć na gorącą wodę z solą i olejem. Gotuj kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Delikatnie mieszaj międzyczasie.


Gotowe pierogi wyłóż na tace z olejem, okręcając je do wystygnięcia. Następnie poddawaj z okrasą.

Karolkaw
O mnie Karolkaw

Jestem pasjonatką gotowania, uwielbiam tworzyć grafiki i fotografować. Z zawodu jestem Fryzjerką.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości