Dieta kopenhaska - sałata jest ważnym dodatkiem.
Dieta kopenhaska - sałata jest ważnym dodatkiem.

Dieta kopenhaska - cele stosowania, odchudzanie i reżim

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 9

Dieta kopenhaska jest zaliczana do kategorii "diety cud". To bardzo rygorystyczna forma odchudzania, która stosowana nienależycie, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto podstawowe zasady diety kopenhaskiej.

Terapia niskowęglowodanowa lub małokaloryczna narodziła się prawdopodobnie w Danii - w Klinice Mayo lub w Szpitalu Rządowym w Kopenhadze. Obie instytucje zaprzeczają jednak, by wymyśliły naturalną i restrykcyjną formę odchudzania. Dieta kopenhaska trwa 13 dni. W ciągu dwóch tygodni, sumiennie ją stosując, możemy zgubić od 7 do nawet 20 kilogramów!

Trzeba mało jeść: 600-800 kalorii dziennie

Trzy posiłki dziennie, znacznie mniej kaloryczne, niż przy typowych dietach - to w skrócie sedno diety kopenhaskiej. Średnio potrzebujemy około 2000-2500 tys. kcal - w zależności od wieku, wagi czy stosowanej aktywności fizycznej. Śniadanie powinniśmy jeść do godziny 9, skromny obiad wczesnym popołudniem, a kolacja powinna zostać zjedzona najpóźniej do 18. Lekarze zalecają - nawet przy stosowaniu jakichkolwiek diet - 5 posiłków dziennie. Dlatego dieta kopenhaska jest trudna w realizacji i wymaga w ciągu dwóch tygodni niezwykłej determinacji. Odpadają słodycze, chipsy, fast-foody i oczywiście w zbyt dużych ilościach cukier.

Co jemy na diecie kopenhaskiej

Głównie mięso, jaja i warzywa. Pijemy minimum 2 litry niegazowanej wody dziennie. W diecie kopenhaskiej możemy pić kawę, ale z nikłą ilością cukru.  Przez 11 dni musimy na śniadanie zadowolić się zaledwie kawą. W ciągu dwóch kolejnych, nasz jadłospis rano sprowadza się do surowej marchewki, a potem herbaty. Na lunch spożywamy głównie mięso wołowe, np. befsztyk w otoczeniu warzyw i jogurtu naturalnego. Jeśli mamy ochotę na rybę, powinna być po pierwsze chuda, a po drugie gotowana do 300 gram. W ciągu dwóch dni stosowania diety, możemy pozwolić sobie na pierś z kurczaka - gotowaną lub grillowaną. Ważnym składnikiem obiadu są warzywa - oprócz marchewki, sałata, pomidor, brokuły, fasola lub szparagi.

image

Kolacja na zakończenie dnia jest niezwykle uboga w kalorie. Dwa jajka lub kilka chudziutkich plastrów szynki, tudzież jogurt naturalny. W siódmym dniu stosowania diety kopenhaskiej nie jemy w ogóle kolacji!

To schemat trzynastodniowej diety kopenhaskiej:

Dzień I/VIII
śniadanie: czarna kawa z łyżeczką cukru
obiad: 2 jajka na twardo, 100 g zielonych warzyw
kolacja: befsztyk z mięsa wołowego, surowe warzywa

Dzień II/IX
śniadanie: kawa
obiad: befsztyk z mięsa wołowego z surowymi warzywami i jeden owoc
kolacja: jogurt naturalny, do tego można dodać plasterek chudej wędliny

Dzień III/X
śniadanie: czarna kawa z nikłą ilością cukru
obiad: wyłącznie warzywa, owoc
kolacja: 2 jajka na twardo, plasterek chudej szynki, sałata

Dzień IV/XI
śniadanie: surowa marchewka
obiad: marchewka, 100 g twarogu, jajka na twardo
kolacja: jogurt naturalny z owocami

Dzień V/XII
śniadanie: kawa
obiad: gotowana ryba
kolacja: befsztyk z mięsa wołowego, odrobina brokułów lub szpinaku

Dzień VI/XIII
śniadanie: kawa
obiad: kawałek gotowanego mięsa z kurczaka z surowymi warzywami
kolacja: 2 jajka na twardo, jogurt naturalny

Dzień VII
śniadanie: herbata z łyżeczką cukru
obiad: kawałek smażonego mięsa
kolacja: nie jemy

Ważne reguły diety kopenhaskiej

Oprócz zakazu spożywania wysokokalorycznych posiłków i fast-foodów, musimy na dwa tygodnie odstawić jakikolwiek alkohol, choćby nawet lampkę wina. Niektórym zwolennikom zdrowej diety nie przejdzie to przez myśl, ale nie powinniśmy w czasie stosowania diety kopenhaskiej uprawiać sportu. Po treningu na siłowni lub na bieżni, poczujemy ogromne zmęczenie, głód i będziemy narzekać na samopoczucie, co jest prostą drogą do zerwania z dietą kopenhaską.

image

Niezwykle ważne! Jeśli na jeden dzień przerwiemy opisany wyżej sposób żywienia lub zmienimy choćby jedną rzecz, należy zrobić pauzę i wrócić do diety po upływie trzech miesięcy. Jeśli dotrwamy do końca, pomysł duński na zdrową sylwetkę możemy powtórzyć, ale dopiero po trzech latach.

Dieta kopenhaska jest wskazana dla osób o sporej nadwadze ciała. Spalamy w niej przede wszystkim mięśnie, a dopiero później tkankę tłuszczową. Tracimy również spore ilości wody w organizmie. Dlatego jeśli regularnie ćwiczysz na siłowni i prowadzisz bardzo aktywny tryb życia, dieta kopenhaska nie jest dla Ciebie. Połączenie zdrowego odżywania i treningów to najlepszy sposób na zdrową sylwetkę.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, kopenhaska.eu, dieta.pl

GW

© Artykuł jest chroniony prawem autorskim. Wykorzystanie tylko pod warunkiem podania linkującego źródła.



Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości