Nalewka z pigwy ma piękny złoty kolor.
Nalewka z pigwy ma piękny złoty kolor.

Nalewka z pigwy - witaminowa bomba w butelce

Redakcja Redakcja Dieta Obserwuj temat Obserwuj notkę 32

Pigwa nazywana jest polską cytryną ze względu na dużą zawartość witaminy C i składników mineralnych. Była też słynnym „Złotym jabłkiem”, którym Parys nagrodził Afrodytę. Choć same owoce w surowej postaci są niesmaczne, to można z nich zrobić pyszną nalewkę, tzw. pigwówkę.

Owoce pigwy wyglądają jak niewielkie jabłka lub gruszki, mają jasnożółtą, skórkę i wyraźny, charakterystyczny aromat. Są bardzo twarde i trudno je rozgryźć, natomiast po rozgotowaniu mają przyjemny słodko-cierpki smak. Świetnie nadają się na przetwory, typu dżemy, konfitury, galaretki, ponieważ zawierają dużo pektyn, oraz na nalewki. 

Największą zaletą nalewki z pigwy są jej właściwości lecznicze.  Pigwa takie składniki odżywcze jak wapń, potas czy żelazo. Ponadto jest bardzo bogatym źródłem takich jak: C, PP, B1, B2 czy prowitamina A. Owoce pigwy posiadają także duże ilości pektyn. Dzięki temu wspierają ogólną kondycję organizmu i zwiększają odporność. Mają także działanie bakteriobójcze, a więc jest to środek idealnie przeciwdziałający zimowemu przeziębieniu i osłabieniu.

pigwa
Owoce pigwy kształtem przypominają gruszki.

Przepis na nalewkę z pigwy ze spirytusem

Składniki :

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • 1 litr spirytusu

Wykonanie:

  • owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki
  • wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja, zasypujemy cukrem 
  • nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce
  • odcedzamy i zlewamy sok, mieszamy ze spirytusem
  • po upływie 3 tygodni przecedzamy jeszcze raz i możemy pić nalewkę

Zobacz też: Nalewka z orzecha włoskiego

Przepis na nalewkę z pigwy z wódką

Składniki :

  • 1 kg owoców pigwy
  • 0,5  kg cukru
  • 1 litr wódki 40%

Wykonanie: 

  • owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki
  • wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja, zasypujemy cukrem 
  • nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce
  • gdy owoce lekko puszczą sok, uzupełniamy słoik wódką
  • zamykamy szczelnie słoik i odstawiamy go w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie
  • co kilka dni wstrząsamy słoikiem, by cukier dobrze się rozpuścił
  • po miesiącu przecedzamy i odstawiamy nalewkę na kolejne 4 miesiące
  • spożywamy dopiero po tym okresie, jest dobra na problemy żołądkowe

pigwa
Pigwa po przekrojeniu szybko ciemnieje, ale nie należy się tym przejmować.

Przepis na nalewkę z pigwy z rumem

Składniki: 
  •  1 kg bardzo dojrzałych owoców
  • 3 łyżki miodu (najlepiej lipowego)
  • 100 ml rumu
  • 0,5 l wódki
  • sok i skórka z pomarańczy

Wykonanie:

  • owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy w ósemki
  • wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja
  • nakrywamy słój czystą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce
  • dodajemy miód, rum i wódkę, doprawiamy sokiem z pomarańczy i otartą skórką
  • odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce
  • przecedzamy i odstawiamy nalewkę na co najmniej 4 miesiące
  • spożywamy dopiero po tym okresie, nalewka może być trochę mętna.

Zobacz też: Nalewka z dzikiej róży

Przepis na nalewkę z pigwy z miodem

Składniki:

  • 2 kg bardzo dojrzałych owoców 
  • 1 litr miodu
  • 1 litr spirytusu

Wykonanie:

  • owoce myjemy, obieramy, wydrążamy z nich gniazda nasienne, kroimy na drobne cząstki
  • wsypujemy owoce do dużego, wyparzonego słoja i od razu zalewamy spirytusem
  • nakrywamy słój czystą ściereczką i macerujemy owoce w zalewie przez ok. 2 miesiące 
  • odcedzamy owoce, dodajemy do zalewy miód; najlepiej nadaje się miód lipowy
  • odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce
  • przecedzamy nalewkę, ponieważ może być bardzo mętna i możemy ją próbować

pigwowiec
Owoce pigwowca są drobniejsze od owoców pigwy i nie da się ich zjeść na surowo.

Nalewka z owoców pigwowca

Nalewki można robić także z owoców pigwowca, które są mniejsze od pigwy (są wielkości śliwki), mają bardziej cierpki i kwaśny smak, ale są też bardziej aromatyczne od pigwy. Zbiór jednych i drugich owoców najlepiej zaplanować dopiero po przeminięciu pierwszych przymrozków. Dopiero wtedy owoce stracą swój gorzkawy posmak i będą idealnie nadawać się do spożycia.

Uwaga: Owoców pigwowca macerowanych w spirytusie nie wyrzucamy. Warto je przełożyć do słoiczków i zasypać cukrem. Będzie z tego doskonały naturalny środek na przeziębienie. Ale nie korzystajmy z niego przed jazdą samochodem.

Zobacz też: Nalewka z aronii

ja


Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości