CC0
CC0

GiS bije na alarm. W długi weekend należy unikać dwóch produktów

Redakcja Redakcja Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 4
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed dwoma produktami, w których stwierdzono zanieczyszczenie bakteriami Listeria monocytogenes oraz Salmonelli. Mogą one doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych. Konsumenci powinni uważać na dwa wyroby - chodzi o jajka oraz hamburgery wieprzowo-drobiowe. Poniżej szczegóły obydwu produktów.

GIS bije na alarm. Skażone jajka i mięso

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto wysoką liczbę bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu pod nazwą. Hamburger wieprzowo-drobiowy. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent - Konspol Holding Sp. z o.o. podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku. Poinformował dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego jego wycofania.


Jeronimo Martins Polska S.A. wycofała produkt ze sprzedaży w dniu 06.06.2023 r. z centrów dystrybucyjnych i sklepów sieci Biedronka, do których był dostarczony.

Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: Hamburger wieprzowo-drobiowy, 250 g
  • Marka: Dania Express
  • Numer partii: 153/V
  • Termin przydatności do spożycia: 14/06/2023
  • Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.


Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy. Zapobieganie zakażeniu głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Należy też pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.


Kolejne ostrzeżenie dotyczy stwierdzenia obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt – Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
  • Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
  • Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj określonych powyżej. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji.

W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. 

TW

Czytaj dalej:

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości