Kurki pasują do wszystkiego
Kurki, które mają lekko korzenny smak i wyczuwalną pieprzową nutę, pasują do wielu dań smażonych czy też gotowanych. Pieprzniki jadalne najczęściej można spotkać w lesie od czerwca do października, ale nawet w sezonie nie ma ich zbyt dużo w polskich lasach.
Niestety, na nieszczęście miłośników grzybów kurki trudno znaleźć. Mała dostępność powoduje, że ich ceny są bardzo wysokie.
Kurki za 60 zł
Przekonała się o tym dość mocno mieszkanka warszawskiego Bródna. Kobieta przesłała Wirtualnej Polsce zdjęcie z jednego ze straganów na Bródnie. Za pieprzniki jadalne trzeba zapłacić w stolicy ponad 60 zł za kilogram.
Jeszcze gorzej było rok temu. Jak przypomina portal, za kurki trzeba było zapłacić od 70 do 100 zł. Nie ma co jednak przeżywać, ponieważ cena znacząco powinna spaść pod koniec sierpnia. Wówczas tych grzybów w lesie jest znacznie więcej.
MP
n/z: kurki. fot. PAP/Marcin Bielecki
Czytaj dalej:
Komentarze