Gotowanie 30.11.2019, 10:44 Dzień Dziękczynienia, zbliżają się święta "Przygotowanie świątecznego posiłku to stresująca sprawa. Nic dziwnego, że od połowy listopada do końca grudnia gwałtownie wzrasta odsetek morderstw" ...
Gotowanie 25.11.2019, 17:47 Awokado - pokarm wegan, ekologów i innych pięknoduchów Odkąd w Super Bowl do chipsów i nachos niezbędna okazała się pasta z awokado, kraje go produkujące miały już przesrane. Tego dnia Amerykanie zjadają 6% jego rocznego spożycia. Niedawno Starbucks poinformował, że jego kanapki będą...
Gotowanie 17.11.2019, 11:58 Krótka europejska historia kartofla Angole mówili, że ziemniaki są dobre dla świń i katolików. Ponadto wprowadzili nieco zamieszania w nazewnictwie. Brytyjscy żołnierze w Ameryce mylili go często ze słodkim ziemniakiem po peruwiańsku zwanym papas lub bappa i w efekcie...
Muzyka 9.11.2019, 16:10 Leonard Cohen - z naszej muzycznej wrażliwości Mieszkałem na osiedlu nieopodal Ryśka Riedla, byłem jednak dla niego zbyt małym bajtlem by ze mną gadał. Później widywałem Wojciecha Kilara jak parkował swój duży samochód z rejestracją "BASIA" nieopodal sklepu "Piotr i Paweł" na...
Gotowanie 2.11.2019, 15:26 Co i jak je Lewandowski? W Bayernie zaczynają od deserów. Piłkarze Bayernu podpatrzyli, jak Lewandowski obiad zaczyna od deseru i zaczęli go naśladować. Za chwilę wszyscy w Bawarii zaczną tak jeść i będzie jak u nas na Górnym Śląsku, kołocz i kawa na...
Gotowanie 26.10.2019, 15:23 Udo z indyka, z kluskami śląskimi z pieczoną dynią i modrą kapustą z Nowego Jorku Komunikacja słowna z kobietami jest jak totolotek. Niektórzy czasami się dogadują. Zamówiłem u znajomej gospodyni indyczkę a odebrałem siedemnastokilowego indyka. "Przecież pan powiedział, że w połowie października? A kto to...
Gotowanie 13.10.2019, 09:00 Koniec z kiełbasami wyborczymi, niech nam w końcu coś zapachnie i zasmakuje Jak widzę wieprzka to od razu widzę kiełbasę. Tak już mam i tego nie zmienię. Takie fiksum dyrdum. Bez szans na wyleczenie. Widzę też salceson i pasztetową, krupnioki i wędzonki, parujące golonko z chrzanem i musztardą, zimne...
Handel 9.10.2019, 13:10 Ile można zarobić na patriotyzmie zakupowym? Nie jest tajemnicą, że kupowanie tego co własne, krajowe zamiast tego co obce, zagraniczne jest dość powszechnym zjawiskiem. Im większy kraj i tradycja własnej wolności i niezależnej państwowości jest bardziej ugruntowana, tym te...