Składniki:
250 g boczniaków
50g grzybów suszonych
pęczek włoszczyzny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka gęstej śmietany
1 listek laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
1 kostka bulionu grzybowego
sól, pieprz, zioła do smaku
opcjonalnie garść liści młodego szpinaku i sałaty rukola
olej i masło do smażenia
Sposób wykonania:
Grzyby suszone namoczyć przynajmniej na 2 godziny w wodzie, a boczniaki w śmietanie lub mleku. Z włoszczyzny odłożyć jedną pietruszkę, marchewkę, nieduży kawałek selera, białą część pora. Z reszty zrobić wywar wraz z kostką bulionową, zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie pokroić grzyby w cienkie paseczki i usmażyć je na oleju i odrobinie masła. Dodać do nich pokrojone: cebulę i pora, posiekany ząbek czosnku i starte na grubej tartce, odłożone wcześniej warzywa włoszczyzny. Z gotowego wywaru wyjąć warzywa, dodać zawartość patelni i gotować przynajmniej pół godziny na maleńkim ogniu. Pod koniec można dorzucić garść posiekanych lisków szpinaku. Doprawić śmietaną, solą, pieprzem, ziołami. Na talerzu można zupę udekorować sałatą rukolką albo posiekaną natką pietruszki. Uzupełnieniem zupy mogą być także grzanki, albo chlebek.
Smacznego!