Roladki z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorkami i bazylią
Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 kulka sera mozzarella
4-5 suszonych pomidorów z zalewy
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz, olej do smażenia
kilka łyżek śmietany
garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, oczyścić z tłuszczu, chrząstek i pokroić wzdłuż na płaskie kotlety. Grubsze miejsca delikatnie wyklepać tłuczkiem do mięsa. Kulkę mozzarelli pokroić na cienkie plastry, a pomidorki na paseczki. Listki bazylii umyć.Każdy kotlecik posypać solą, pieprzem, nałożyć plasterek mozzarelli, kilka słupków suszonego pomidorka i kilka listków bazylii. Całość zawinąć i piec na rozgrzanym oleju złączeniem do dołu. Smażyć ze wszystkich stron. Po upieczniu koltecików, do pozostałego tłuszczu na patelni dodać śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i trochę pieprzu. Będzie to sos dla naszego dania. Roladki można podawać z ziemniakami albo ryżem.