Sushi
Dzisiaj trochę opowiem o japońskiej potrawie sushi, którą uwielbiam, a która stała się bardzo modna w Europie i świecie. Jak grzyby po deszczu powstają ekskluzywne restauracje, serwujące różnorakie rodzaje sushi wraz z typową japońską atmosferą. To niezapomniane, niecodzienne danie...A wrażenia dla kubków smakowych...?
Sushi (jap.寿司,鮨lub鮓?) to potrawa składająca się z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (jap.酢? su) oraz różnych dodatków w postaci surowych owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów czy jajek. Ze względu na konieczność zachowania świeżości, w japońskich restauracjach jest przygotowywana dopiero po dokonaniu zamówienia.
Tradycyjnie sushi spożywa się palcami. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. W zachodnich restauracjach, w tym także w Polsce, goście nie są przyzwyczajeni do jedzenia palcami i najczęściej posługują się pałeczkami przy spożywaniu sushi. Do sushi podaje się do maczania sos sojowy, zielony japoński chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Imbir spożywa się pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Z tego powodu odradza się także picie wody. Zamiast wody pije się zieloną herbatę. Może to być agari, hojicha bądź inna.

W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować sobie jakiś zestaw. Kompozycja uzależniona jest od smaku i fantazji. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie jak:
- ume - czyli śliwa, take – bambus, czy matsu - sosna.
Takie zestawy zawierają kawałki sushi z różnego rodzaju składników.
- nigiri-sushi (jap.握り寿司?), czyli sushi formowane w dłoni – jest to najpopularniejsza obok maki-sushi postać tej potrawy. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza.
- maki-sushi (jap.巻き寿司?) powstaje w wyniku ułożenia ryżu oraz ryby, czasem ogórka na płacie wodorostu nori (jap.海苔?) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zawijania używa się często bambusowej maty – w ten sposób powstaje rulon, który kroi się następnie na mniejsze kawałki.
- chirashi-sushi (jap.散らし寿司?), czyli sushi porozsypywane, podawane jako miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami sashimi. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów.
- temaki-sushi (jap.手巻き寿司?) jest tworzone przez jedzących. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż oraz nori, z których każdy biesiadnik sam komponuje swoje sushi.
- maki-sushi (jap.巻き寿司,巻き鮨,巻鮨maki-sushi ?) - sushi zwijane, podawane w formie pokrojonego na plasterki wałka z ryżu owiniętego prasowanymi algami morskimi nori). Można również podawać z japońskim chrzanem wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
Wyróżnia się następujące rodzaje maki-sushi:
- z owocami morza jak:
- ebi - z krewetką, z hamachi - z seriolą, z ibodai - z rybą maślaną, z hotate-gai - z przegrzebkami czyli małżami św. Jakuba
- z katakuchi-iwashi - z sardelą, sappa - z sardynelą, suzuki - z sandaczem, sake - z łososiem, tai - z doradą królewską, tekka - z tuńczykiem, unagi - z węgorzem słodkowodnym, anago - z węgorzem morskim.
z warzywami:
- artichoke - z karczochem, avocado, kappa - z ogórkiem, karashina - z kapustą sitowatą, o-shinko - z kiszoną rzepą, z grzybami shiitake, takenoko - z pędami bambusa, tamago – z kawałkiem naleśnika, yaki-akapīman - z czerwoną papryką, yaki-kipīman - z żółtą papryką, yaki-nasu - z bakłażanem, zucchini - z kabaczkiem.
Kto nie zna smaku sushi, związanej z nim celebry i atmosfery, powinien spróbować. Powinien spróbować choć jeden raz...
Inne tematy w dziale Rozmaitości