ChilliBite ChilliBite
916
BLOG

Jestem kaczystką!

ChilliBite ChilliBite Kultura Obserwuj notkę 19
Tak, jestem kaczystką. I wcale a wcale nie zamierzam nic z tym robić!  - ani się wstydzić, ani tym bardziej wypierać.  Mogę ewentualnie przystąpić lub założyć jakiś miły kameralny "KaczoKlub" - ktoś jeszcze chętny?
 
Pierś kaczą zawsze czule otulę - najlepiej pysznym sosem z daktyli lub pomarańczy. Dziś opowiem o kaczej piersi w przedoskonałym sosie z mięsistych, jędrnych daktyli.  Ale zanim przeczytacie dalej - najważniejsze - ta kaczka jest dietetyczna! Tylko zależy jaką kto ma dietę ;) A to danie wystąpiło w programie o diecie dla pewnego sympatycznego młodzieńca, który chciał nabrać masy i mięśni. A zatem umówmy się, że kaczka JEST dietetyczna (proszę nie czytać poprzedniego zdania zbyt dokładnie, kalorie to taka przereklamowana sprawa - smak, smak się liczy!).
 
Jest pyszna, soczysta, aromatyczna, ma rewelacyjnie chrupiąca skórkę i w sumie dość prosto ją zrobić. Najbardziej lubię ją wysmażoną "średnio", czyli miękką, soczystą i wilgotną w środku. Podaj ją z czym chcesz, ale najlepiej z grillowanymi szparagami lub innymi młodymi warzywami. Ja w tej kaczce po prostu się zakochałam. Naprawdę śmiało możesz ją zaserwować przy jakiejś uroczystej okazji, w pełni zasługuje bowiem na nazwę "danie wykwintne".
 

Sos daktylowy jest obłędny w smaku, uch... przepraszam znów lekki ślinotok jak to piszę... Oczywiście nie musisz do kaczki podawać tego akurat sosu, ale jeśli już zdecydujesz się nań, kup duże, jędrne, suszone daktyle na wagę. Pamiętam jak Witek* się nimi zachwycał - cudnie pachną i są nieporównywalne do małych suszonych, ocukrzonych sprzedawanych na tackach - a fe! Te mają być duże! Można je kupić np. w Bomi. Na małych, zwykłych daktylach nie warto sosu robić. Wtedy wystarczą fajne warzywa albo grillowana polenta.

2 piersi kaczki ze skórą - kup świeże lub mrożone

1 cytryna
sól, pieprz
oliwa z oliwek
otarta skórka z ½ cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
zielone i białe szparagi

Piersi oczyść i lekko natnij skórę w kratkę. Skrop oliwą z oliwek, oprósz solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny i obłóż gałązkami tymianku. Odstaw na noc do marynowania (a co najmniej na 2-3 godziny). Zamarynowane piersi smaż ok. 15 min. na patelni bez tłuszczu do zrumienienia, zaczynając od strony ze skórą (ok 8-9 minut) , a po Pilnuj, by mięso pozostało soczyste. Przed podaniem kroimy pierś w plastry.

Szparagi obierz, zamarynuj w oliwie z chilli i grilluj kilka minut.
 

sos daktylowy
2 łyżki cukru
1 kieliszek półsłodkiego czerwonego wina
60ml octu balsamicznego
200g suszonych daktyli - dużych, jędrnych, mięsistych

Na patelnię wysyp cukier i bez mieszania pozwól by zamienił się w karmel. Zalej winem i dodaj daktyle. Gotuj ok. 3-4 min., dopraw octem balsamicznym (uwaga mogą buchnąć opary octu, więc nie pochylaj się za mocno nad patelnią), solą i pieprzem. Gotuj aż sos zgęstnieje.              

A potem rozkoszuj się, zajadaj, mlaskaj i mrucz - wszystko zostanie wybaczone :)
 
*całośc wymyslił :) Witek Iwański
ChilliBite
O mnie ChilliBite

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura