Monsanto zaprzecza, że ich pestycydy wpłynęły na problemy zdrowotne ludzi w Argentynie. Producent twierdzi, że ich produkty są bezpieczne i nie ponosi winy za wzrost zachorowań na raka oraz wady wrodzone.
W reakcji na raport Nataszy Pisarenko z Associated Press badający skutki stosowania pestycydów firma Monsanto wezwała do większej kontroli rządowej i zaatakowała wiarygodność badań.
Rzecznik firmy Monsanto Thomas Helshcher oddalił korelację między stosowaniem pestycydów a wzrostem zachorowań.
Monsanto twierdzi, że pestycydy zawierające glifosat m.in. Roundup są bezpieczne. Rzecznik firmy Thomas Helshcher utrzymuje - „Brak wiarygodnych danych sprawia, że bardzo trudno jest określić tendencje w zachorowalności i jeszcze trudniejsze do ustalenia związków przyczynowych. Według naszej wiedzy nie ma zdecydowanych związków przyczynowych”.
AP przeprowadziło wywiady w całej Argentynie wśród lekarzy i ludzi którzy zachorowali od pestycydów Monsanto. Okazało się, że zostało popełnionych wiele błędów, przepisy były naruszane przez rolników i pestycydy były stosowane w odległości 30 metrów od zaludnionych obszarów, zamiast zalecanego minimum 500 metrów. – Czym oni spryskują nasze jedzenie?
Jakie są fakty? Badania wykazały, że w regionie produkcji soi GMO w prowincji Santa – Fe Północna Argentyna – zachorowania na raka były dwa do czterech razy wyższe niż w pozostałej części kraju. Ponadto badania wykazały także wzrost chorób tarczycy oraz przewlekłe choroby układu oddechowego.
Argentyna jest trzecim na świecie pod względem wielkości producentem soi, a prawie całość uprawia się z genetycznie zmodyfikowanych nasion czyt. GMO.
Pomimo zastrzeżeń Monsanto, że związek chemiczny z grupy fosfonianów glifosat jest bezpieczny, okazało się że nie jest.
Argentyna przyjęła metody upraw GMO Monsanto 17 lat temu, aby rozruszać pogrążoną w kryzysie gospodarkę.
Judy Hatcher przewodnicząca Action Network International powiedziała AP „Biorąc pod uwagę wzrost problemów zdrowotnych w obszarach zasiewu GMO i brak regulacji , Monsanto powinno zrobić więcej aby pomóc rozwiązać problem.”…”Jak już dowiedzieliśmy się w Stanach Zjednoczonych, rośliny uodporniły się na herbicydy co doprowadziło do znacznego zwiększonia zużycia pestycydów. Chwasty uodporniły się na chemikalia co doprowadziło do wprowadzenia bardziej niebezpiecznych środków chemicznych do walki z superchwastami. Rolnicy zostali uwięzieni w pułapce, jest to walka z wiatrakami”.
Natasza Pisarenko z Associated Press która jest twórcą raportu ułyszała od jednego z pracowników „Przygotowałem miliony litrów trucizny bez jakiejkolwiek ochrony, bez rękawic, masek i odzieży ochronnej. I nic nie wiedziałem. O tym, co mi zrobili dowiedziałem się później, od naukowców” - mówi 47-letni były pracownik plantacji, który zajmował się nawożeniem upraw pestycydami.
Argentyńczycy powiedzieli NIE dla Monsanto, wyszli na ulicę przeciw korporacji i okupują plantacje GMO.