foros foros
887
BLOG

Wspólne państwo Niemiec i Polski? - jestem za

foros foros Polityka Obserwuj notkę 22

Nie mam nic przeciwko powstaniu wspólnego państwa Niemiec i Polski.

Wspólny demokratyczny parlament, 
Wspólny rząd federalny,
Wspólna policja federalna, służby specjalne, służby skarbowe, nawet armia
Wspólne urzędy centralne
Wspólne systemy: emerytalny, edukacyjny, zdrowotny
Wspólny budżet federalny, finansujący duże inwestycje infrastrukturalne
Wspólne sądy
Wspólne prawa obywatelskie
Swoboda działalności gospodarczej
Polska przyjmuje niemieckie prawo federalne
Obydwa języki językami urzędowymi
Odrębne kwestie tożsamościowe, kulturowe, obyczajowe, religijne.

Sądzę, że jest to najszybsza droga do dynamicznego rozwoju naszego kraju i wzrostu dobrobytu jego obywateli.
Czy oznaczałoby to zgodę na likwidację suwerenności? Podobną jak Litwini podczas Unii Lubleskiej.
Niestety, po XX latach niepodległości wypada stwierdzić, że polskim elitom o ubecko - pezetpeerowskim a częściowo i solidarnościowym rodowodzie nie udało się stworzyć zdrowego, silnego, suwerennego państwa. Kiepskie szanse, by im się udało w przyszłości. Niemiecka alternatywa, przy przyjęciu powyższych warunków, jest, moim zdaniem, lepsza.
Nie jest ona wolna od niebezpieczeństw. Najpoważniejszym jest to, że Polsce groziłaby redukcja do Królestwa Kongresowego. Szansą jest stworzenie silnego wspólnego europejskiego państwa. Osobiście wierzę w siłę i witalność Polaków, nie sądzę, że bylibyśmy w takim państwie pariasami. 

Pytanie brzmi, czy Niemcy poszliby na to?
Nawet jeśli, nie zgodziłyby się na to polskie ubecko-urzędnicze mafie, ponieważ oznaczałoby to kres ich silnej pozycji. Już szybciej zgodziłyby się one na powstanie półkolonialnej Mitteleuropy, z ich silną w niej pozycją jako nadzorców tubylców. 

Udostępnij Udostępnij Lubię to! Skomentuj22 Obserwuj notkę
foros
O mnie foros

</ script> WAU_small ('33nm7mbknmq3 ") </ script > a counter

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (22)

Inne tematy w dziale Polityka