Podczas lata używając pomarańcz, skórki z takowych drobno siekać, w gąsiorek sypać i nalać dobrym spirytusem. Do tego dokładać skórek siekanych, ilekroć zdarzy się sposobność po zjedzeniu pomarańcz. Chcąc naprędce urządzić oranżadę, wsypać do szklanki wody trzy łyżeczki cukru tartego, nieco kwasu cytrynowego w proszku sprzedawanego w składach aptecznych, do tego dolać od 10 do 15 kropel owego spirytusu pomarańczowego, zamieszać dobrze łyżeczką i podać za doskonałą oranżadę.
Bardzo dobry użytek także można zrobić ze skórek ocierająć je mocno o cukier, tak, żeby cukier zupełnie zwilgotniał, a potem utłuc ten cukier i sypać w szklany słój szczelnie przykryty pokrywą lub pęcherzem. Można taki cukier używać do oranżady sypiąć do lemoniady po pół łyżeczki, do ciasta, do legumin lub do lukru na ciasto.
Smacznego!
Polecam również miętowe ukojenie (non-toxic :).
1900