Blog
Opus Lemoniadorum 《 un'opera di cavallo 》
Lemoniadowy
Lemoniadowy – Przynajmniej jedna dziennie! – zabrzmiał w ciemności ukochany, dzielny głos...
25 obserwujących 153 notki 240739 odsłon
Lemoniadowy, 10 sierpnia 2009 r.

Oranżada Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Skórka pomarańczowa   Podczas lata używając pomarańcz, skórki z takowych drobno siekać, w gąsiorek sypać i nalać dobrym spirytusem. Do tego dokładać skórek siekanych, ilekroć zdarzy się sposobność po zjedzeniu pomarańcz. Chcąc naprędce urządzić oranżadę, wsypać do szklanki wody trzy łyżeczki cukru tartego, nieco kwasu cytrynowego w proszku sprzedawanego w składach aptecznych, do tego dolać od 10 do 15 kropel owego spirytusu pomarańczowego, zamieszać dobrze łyżeczką i podać za doskonałą oranżadę.

Łyżka cykru   Bardzo dobry użytek także można zrobić ze skórek ocierająć je mocno o cukier, tak, żeby cukier zupełnie zwilgotniał, a potem utłuc ten cukier i sypać w szklany słój szczelnie przykryty pokrywą lub pęcherzem. Można taki cukier używać do oranżady sypiąć do lemoniady po pół łyżeczki, do ciasta, do legumin lub do lukru na ciasto. 

Doskonała lemoniada z nutką smaku pomarańczy

Non-toxic (approved by Sowiniec & Venissa :)Smacznego!

Polecam również miętowe ukojenie (non-toxic :).

1900

Skomentuj Obserwuj notkę Napisz notkę Zgłoś nadużycie
NEWSY - TOP 5

O mnie

Ostatnie notki

Obserwowane blogi

Ostatnie komentarze

  • @TICHY ``Koty - to rzecz poważna, cały biznes`` Pewnie, koty to cały świat - również i w...
  • @LULA322 ``A może coś tam mu się za główką schowało:)`` Albo i z przodu, mały...
  • Okolicznościowy czarny kot... ... w liczbie trzynastu sztuk, oczywiście. :)

Tematy w dziale