Lemoniadowy Lemoniadowy
2093
BLOG

Oranżada Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Lemoniadowy Lemoniadowy Rozmaitości Obserwuj notkę 35

Skórka pomarańczowa   Podczas lata używając pomarańcz, skórki z takowych drobno siekać, w gąsiorek sypać i nalać dobrym spirytusem. Do tego dokładać skórek siekanych, ilekroć zdarzy się sposobność po zjedzeniu pomarańcz. Chcąc naprędce urządzić oranżadę, wsypać do szklanki wody trzy łyżeczki cukru tartego, nieco kwasu cytrynowego w proszku sprzedawanego w składach aptecznych, do tego dolać od 10 do 15 kropel owego spirytusu pomarańczowego, zamieszać dobrze łyżeczką i podać za doskonałą oranżadę.

Łyżka cykru   Bardzo dobry użytek także można zrobić ze skórek ocierająć je mocno o cukier, tak, żeby cukier zupełnie zwilgotniał, a potem utłuc ten cukier i sypać w szklany słój szczelnie przykryty pokrywą lub pęcherzem. Można taki cukier używać do oranżady sypiąć do lemoniady po pół łyżeczki, do ciasta, do legumin lub do lukru na ciasto. 

Doskonała lemoniada z nutką smaku pomarańczy

Non-toxic (approved by Sowiniec & Venissa :)Smacznego!

Polecam również miętowe ukojenie (non-toxic :).

1900

Lemoniadowy
O mnie Lemoniadowy

Lista notek » Kreativ Blogger Award » Piwnica pod jankesami » moje lubczasopisma » Lemoniada »   Koty »   Polityczne lody »   Sandomierz »   Star Trek »   Tagi salonowe »   Numerologia »   Koniec świata »   XXX »  

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości