Lody
Naturalnie produkcja lodów na szeroką skalę mogła się rozpocząć dopiero wówczas, gdy wynaleziono chłodnie, a konkretniej: pierwszą, amoniakalną sprężarkową maszynę chłodniczą. Miało to miejsce pod koniec XIX wieku i od tamtej pory lody stały się dostępne niemal dla każdego. Wcześniej natomiast były one wyrobem luksusowym, przeznaczonym dla najbardziej zamożnych ludzi oraz przyrządzanym bezpośrednio przed spożyciem w domach elit. Lody wodne - sporządzone ze śniegu bądź rozkruszonego lodu, z miodem i rozmaitymi dodatkami - były znane już w starożytności. Antyczni Grecy dodawali do lodów miód, wino i soki owocowe, zaś Rzymianie - oprócz tego jeszcze przyprawy i bakalie. Lody na bazie produktów mlecznych wynaleźli najprawdopodobniej Chińczycy, a przepis [bo nie produkt...] został przywieziony do Europy w XIII wieku przez słynnego podróżnika Marco Polo.
Źródło: Kalendarz polski
Milczenie w pewnych wypadkach jest jednoznaczne z cynizmem - Antoni Słonimski.
Komentarze