Cykl przepisy na ciasta trwa. Kolejny przepis z wykorzystaniem czereśni, (trzeba korzystać, bo sezon czereśniowy w pełni) i wiśni, chyba się powoli zaczynają. przepisy z czereśniami dzień kolejny.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 390 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki
- CIASTO:
- szklanka (17 dag) mąki
- 10 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- żółtko
- łyżka śmietany 12%
- sól
- OWOCE I MASA:
- po 35 dag czereśni i wiśni
- 1/2 szklanki kremówki
- jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- tłuszcz do formy
Etapy przygotowania
Ciasto:
z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, piec około 10 minut w temperaturze 200°C.
Wiśnie i czereśnie umyć, wydrylować, odstawić na 10 min, odlać sok. Jajko wbić do śmietany, dodać cukier, wymieszać. Osączone owoce układać na cieście. Zalać masą jajeczną. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
zdjęcie!
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości