Łasuch Łasuch
149
BLOG

Placek wiśniowo-czereśniowy

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 2

 Cykl przepisy na ciasta trwa. Kolejny przepis z wykorzystaniem czereśni, (trzeba korzystać, bo sezon czereśniowy w pełni) i wiśni, chyba się powoli zaczynają. przepisy z czereśniami  dzień kolejny.

Placek wiśniowo-czereśniowy

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Kaloryczność: 390 kcal

Ilość porcji: 6

Składniki

  • CIASTO:
  • szklanka (17 dag) mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • łyżka śmietany 12%
  • sól
  • OWOCE I MASA:
  • po 35 dag czereśni i wiśni
  • 1/2 szklanki kremówki
  • jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • tłuszcz do formy


Etapy przygotowania

Ciasto:
z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.

Ciasto rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, piec około 10 minut w temperaturze 200°C.

Wiśnie i czereśnie umyć, wydrylować, odstawić na 10 min, odlać sok. Jajko wbić do śmietany, dodać cukier, wymieszać. Osączone owoce układać na cieście. Zalać masą jajeczną. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

zdjęcie!

smacznego:)

 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (2)

Inne tematy w dziale Rozmaitości