Łasuch Łasuch
243
BLOG

Opieńki w zalewie z goździkami

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 0

Jesień, ponuro, deszczowo... po prostu super. Miejmy nadzieję, że się w końcu ociepli a wtedy przepisy kulinarne na przetwory z grzybami  będa jak znalazł. Można wtedy będzie wyruszyć na grzyby.

Opieńki w zalewie z goździkami

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 1 kg opieńków
  • 2 łyżki soli
  • 10 łyżek octu 10%
  • 10 goździków
  • łyzka ziaren pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka gorczycy
  • 2 gałązki rozmarynu

Etapy przygotowania

■ Grzyby oczyścić, odciąć trzonki, umyć i osączyć. Obgotować w lekko osolonej wrzącej wodzie przez
5–7 minut. Odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem (tak, aby je tylko przykrywał) dodać wszystkie przyprawy
i ocet (jeśli ktoś lubi ostrzejsze grzyby można dolać więcej octu), gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Gorące grzyby wraz z zalewą i przyprawami włożyć do wyparzonych słoików.

Opieniek jest maleńki
Grzyby te mają wysokość od 50-200 mm. Rosną kępami na drewnie liściastym i iglastym, często na
pniakach i pniach do kilku metrów nad ziemią.

smacznego:)
Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości