Jesień, ponuro, deszczowo... po prostu super. Miejmy nadzieję, że się w końcu ociepli a wtedy przepisy kulinarne na przetwory z grzybami będa jak znalazł. Można wtedy będzie wyruszyć na grzyby.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 kg opieńków
- 2 łyżki soli
- 10 łyżek octu 10%
- 10 goździków
- łyzka ziaren pieprzu
- 5 liści laurowych
- 5 ząbków czosnku
- łyżka gorczycy
- 2 gałązki rozmarynu
Etapy przygotowania
■ Grzyby oczyścić, odciąć trzonki, umyć i osączyć. Obgotować w lekko osolonej wrzącej wodzie przez
5–7 minut. Odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem (tak, aby je tylko przykrywał) dodać wszystkie przyprawy
i ocet (jeśli ktoś lubi ostrzejsze grzyby można dolać więcej octu), gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Gorące grzyby wraz z zalewą i przyprawami włożyć do wyparzonych słoików.
Opieniek jest maleńki
Grzyby te mają wysokość od 50-200 mm. Rosną kępami na drewnie liściastym i iglastym, często na
pniakach i pniach do kilku metrów nad ziemią.
smacznego:)
Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.
Nowości od blogera
Inne tematy w dziale Rozmaitości